ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δεν μπορεί να πανηγυρίζει ο υπουργός Ανάπτυξης»

Εικόνα του άρθρου «Δεν μπορεί να πανηγυρίζει ο υπουργός Ανάπτυξης»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/08/2022, 15:22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η χαίνουσα ακρίβεια προετοιμάζει για δύσκολο οικονομικά φθινόπωρο, ενώ ταυτόχρονα, οι προγραμματικές λύσεις δεν επαρκούν. Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων δια του προέδρου του, Δημήτρη Δημητρίου, επανήλθε στο θέμα και τονίζει πως οι επιμελητηριακοί φορείς πίεσαν για μια «καλύτερη και πιο στοχευμένη πολιτική μέσω των προγραμμάτων, είτε αυτό θα ήταν το ΕΣΠΑ, είτε ο Αναπτυξιακός νόμος και το Ταμείο ανάπτυξης», αλλά «η κυβέρνηση δεν επιθυμούσε να ακούσει τους φορείς και μέχρι σήμερα, είναι άγνωστο με πιο τρόπο θα διοχετευτούν χρήματα στις επιχειρήσεις ή ποιες θα είναι εκείνες οι επιλέξεις προτάσεις που μπορούμε να υλοποιήσουμε».

Ο κ. Δημητρίου εντόπισε ζητήματα σε «γραφειοκρατία των προγραμμάτων, απένταξη των μικρομεσαίων από τον αναπτυξιακό νόμο, προβλήματα στον ΕΦΚΑ, πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, επίλυση διαφορών μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού, αυξημένο λειτουργικό κόστος επιχειρήσεων» και άφησε αιχμές κατά του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, λέγοντας ότι «δεν  μπορεί να πανηγυρίζει για δήθεν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, γνωρίζει πολύ καλά όσα λέμε, δεν τα φανταζόμαστε,  τα έχουμε συζητήσει και είναι η πραγματικότητα. Δεν μπορεί να πανηγυρίζει, όταν ακόμη και εξαγορές στον ενεργειακό κλάδο  που έγιναν πριν λίγες ημέρες έγιναν από το δυσθεώρητο κόστος που πλήρωσαν οι επιχειρήσεις μέσω των λογαριασμών ενέργειας».  

Ειδικά για τα ενεργειακά, ο κ. Δημητρίου εκφράζει την άποψη ότι η κυβέρνηση «πληρώνει-επιδοτεί τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, τους παραγωγούς, τους ιδιώτες τους 3 με 5 μεγάλους ενεργειακούς ομίλους, οι οποίοι μάλιστα με αυτά τα χρήματα εξαγοράζουν μικρότερες εταιρίες».

Τόνισε ότι τα παραδείγματα που έδωσε η κυβέρνηση (και τα φίλια σε αυτή ΜΜΕ, καθώς και το ΑΠΕ), αφορούν πολύ μικρές καταναλώσεις και πρόσθεσε ότι «η Πτολεμαΐδα 5 ήταν κλειστή 2 χρόνια για να μετατραπεί σε Μονάδα Φυσικού αερίου,  στόχος που δεν πραγματοποιήθηκε μεν αλλά κόστισε στους πολίτες δε σε περίοδο κρίσης, αφού σε πολλές των περιπτώσεων θα μπορούσε να λειτουργεί προς όφελος των πολιτών και θα περιόριζε την ασυδοσία των εταιριών ενέργειας».

Για το LNG είπε ότι «το κόστος του είναι πολύ μεγάλο λόγω και των μεταφορικών αλλά και γιατί δεν είμαστε έτοιμοι πλην Ρεβυθούσας με τους τερματικούς, ένα LNG βέβαια το οποίο κοστίζει πολύ στους πολίτες».

Κατέληξε τονίζοντας ότι «μιλάμε για μικρή, μεσαία και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα  οποία πλήττεται να είστε σίγουροι ότι ταυτόχρονα θα έχουμε εξαθλίωση και εξαφάνιση  της  μεσαίας και χαμηλής τάξης της κοινωνίας, αποτελούν το ίδιο νόμισμα από την άλλη πλευρά».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back