ΕΛΛΑΔΑ

Δεν «ενθουσιάζεται» η ΕΕ με τα διαβατήρια εμβολιασμού

Εικόνα του άρθρου Δεν «ενθουσιάζεται» η ΕΕ με τα διαβατήρια εμβολιασμού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/02/2021, 10:36
ΕΛΛΑΔΑ

Μπορεί η Ελλάδα να επιμένει με κάθε τρόπο για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, αλλά ο απώτερος σκοπός της κυβέρνησης, να χρησιμοποιηθούν για τουριστικούς βασικά λόγους το προσεχές καλοκαίρι, δεν φαίνεται να ενθουσιάζει την ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει συνάψει ήδη σχετική συμφωνία με το Ισραήλ, παρότι γενικά δεν είναι πολύ… κινητική σε τέτοιου είδους συμφωνίες, εκτός πλαισίου ΕΕ. Επίσης, στο 2,4% περίπου του πληθυσμού της χώρας που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, χορηγούνται βεβαιώσεις.

Προχτές, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης διατύπωσε την άποψη ότι η «ΕΕ πρέπει να κινηθεί ταχύτερα στο ζήτημα των διαβατηρίων εμβολιασμού» και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξαναέθεσε το θέμα, στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για την πανδημία.

Αυτή τη φορά ωστόσο, δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση όπως η αρχική, αλλά διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης «έθεσε πάλι στους συνομιλητές του την πρότασή του για καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού που, όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέψουν τη χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις, θα διευκολύνει τα ασφαλή ταξίδια», όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή πρόσκλησης στην τηλεδιάσκεψη κορυφής της 25ης και 26ης Φεβρουαρίου που απέστειλε προς τους 27 ηγέτες των κρατών-μελών, κρατάει μια πιο προσεκτική προσέγγιση. Καταρχάς, το ζήτημα του κορονοϊού θα συζητηθεί την πρώτη ημέρα της τηλεδιάσκεψης.

Ο κ. Μισέλ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο αγώνας μας ενάντια στην πανδημία COVID-19 συνεχίζεται. Παραμένει δύσκολος λόγω της εμφάνισης νέων μεταλλάξεων και της ανάγκης επίτευξης της σωστής ισορροπίας μεταξύ των περιορισμών και της ομαλής ροής αγαθών και υπηρεσιών στην ενιαία αγορά».

Podcast: Η αποτυχία της «συντόμευσης» της πανδημίας

Προτεραιότητα παραμένει η επιτάχυνση των εμβολιασμών σε ολόκληρη την ΕΕ και σημειώνει ότι «θα απαιτηθεί, για παράδειγμα, να αναζητηθούν λύσεις ώστε να φέρουμε τους παρασκευαστές κοντά στις αλυσίδες ανεφοδιασμού ώστε να αυξηθεί η παραγωγή στην ΕΕ. Περιλαμβάνει επίσης ότι θα διασφαλίσουμε πως οι παραδόσεις εμβολίων είναι οι αναμενόμενες και ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις τους».

Ο κ. Μισέλ ωστόσο λέει κάτι που μάλλον δεν ικανοποιεί την ελληνική πλευρά: «Ενδέχεται να χρειαστούν περιοριστικά μέτρα για τα μη απαραίτητα ταξίδια για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Ωστόσο, η ροή αγαθών και υπηρεσιών στην ενιαία αγορά, καθώς και ο ρόλος που διαδραματίζουν οι πράσινες λωρίδες, παραμένουν ουσιαστικές».

Σε μια και μόνη πρόταση, τονίζει, σχετικά για τα πιστοποιητικά: «Τέλος, πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε το έργο μας για τον καθορισμό μιας κοινής προσέγγισης για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού».

Η ελληνική κυβέρνηση διατείνεται συχνά ότι η ΕΕ «αντιμετωπίζει θετικά» την πρότασή της. Ωστόσο, η ΕΕ είναι μάλλον επιφυλακτική, ειδικά υπό το φόβο του «εμβολιαστικού εθνικισμού» και των παρενεργειών του και καταρχήν, έχει τονίσει ότι ένα τέτοιο πιστοποιητικό, θα χρησιμοποιείται μόνο για ιατρικούς λόγους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back