Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Βωβούσα-Μέτσοβο: Εθελοντική δράση καθαρισμού μονοπατιού

Εικόνα του άρθρου Βωβούσα-Μέτσοβο: Εθελοντική δράση καθαρισμού μονοπατιού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/09/2021, 20:47
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Σε μια ακόμα εθελοντική δράση για την προστασία της φύσης και την ανάδειξη του φυσιολατρικού τουρισμού προχώρησε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Πίνδος Περιβαλλοντική».

Από τις 15 Ιουλίου έως τις 25 Αυγούστου, η «Πίνδος Περιβαλλοντική» συνεργάστηκε με τη Διεθνή Ένωση Σπουδαστών Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (AIESEC) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τον καθαρισμό ενός παλιού μονοπατιού.

Από την AIESEC, συμμετείχαν έξι εθελοντές από την Ουκρανία, την Πορτογαλία και την Αυστρία. Υπεύθυνοι συντονισμού της όλης δράσης από την «Πίνδος Περιβαλλοντική» ήταν ο Γιώργος Νόλλας- Τσαμητρόπουλος και η Παναγιώτα Κούσκου από τη Βωβούσα.

Το παλιό μονοπάτι (Ρ5) που συνέδεε κάποτε τη Βωβούσα με το Μέτσοβο, είναι 18 χλμ. Μέσα από την εθελοντική δράση, καθαρίστηκε ένα μεγάλο τμήμα του, ενώ έγινε εκ νέου σηματοδότηση σε όλο το μήκος του.

Ο επισκέπτης περπατώντας το μονοπάτι αυτό που περνάει δίπλα από τον Αώο ποταμό, συναντά τον «Λάκκο του Παπά», σημείο όπου υπάρχει σχεδιασμός να γίνει φράγμα εκτροπής του Αώου, η υλοποίηση του οποίου «πάγωσε» λόγω κινητοποιήσεων.

Επίσης ο επισκέπτης θα διαπιστώσει την καταστροφή που έχει προκαλέσει το υπάρχον φράγμα στις Πηγές του Αώου, με το ποτάμι να έχει μετατραπεί σε απλό ρυάκι.

Η «Πίνδος Περιβαλλοντική» έχει εκφράσει και συνεχίζει να εκφράζει την αντίθεσή της στα φράγματα. Τα τελευταία χρόνια, μαζί με τους διεθνείς εταίρους Ecoalbania, EuroNatur, RiverWatch, IUCNECARO, ΜedINA, και Tour du Valat, συμμετέχει στο πρόγραμμα «Σώζοντας τον τελευταίο ποταμό ελεύθερης ροής στην Ευρώπη» (Saving Europe’s Last Free Flowing Wild River Vjosa-Aoos»), με στόχο την αποτροπή κατασκευής φραγμάτων σε Ελλάδα και Αλβανία και τη δημιουργία του πρώτου διασυνοριακού εθνικού πάρκου «Aώου-Vjosa» στην Ευρώπη.

Παράλληλα, στηρίζει την καμπάνια «Σώστε την μπλε καρδιά της Ευρώπης» που δραστηριοποιείται κατά των φραγμάτων στον Αώο και στα Βαλκάνια.

Κατά την περίοδο υλοποίησης της εθελοντικής δράσης, η «Πίνδος Περιβαλλοντική» και η AIESEC διοργάνωσαν εκδηλώσεις προβολής της ταινίας «BlueHeart» σε Βωβούσα και Λάιστα.

Τέλος έγινε παρακολούθηση του Αώου ποταμού με drone  - δωρεά του «Ιδρύματος Μποδοσάκη» -  και διαπιστώθηκε η μειωμένη παροχή νερού στη περιοχή μετά το φράγμα των πηγών Αώου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back