πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Η ώρα των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων

Εικόνα του άρθρου Βρετανία: Η ώρα των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/08/2024, 10:11
ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του ρατσισμού συγκεντρώθηκαν σε όλη την Αγγλία και σχημάτισαν ανθρώπινες ασπίδες για να προστατεύσουν τα κέντρα ασύλου, αφού η αστυνομία προειδοποίησε για αναταραχές από περισσότερες από 100 συγκεντρώσεις της άκρας δεξιάς.

Η Βρετανία έχει πληγεί από μια σειρά ταραχών που ξέσπασαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας μετά τη δολοφονία τριών νεαρών κοριτσιών σε επίθεση με μαχαίρι στο Σάουθπορτ της βορειοδυτικής Αγγλίας, προκαλώντας ένα κύμα ψευδών πληροφοριών στο διαδίκτυο που κακώς αναγνώρισε τον ύποπτο δολοφόνο ως ισλαμιστή μετανάστη.

Η αστυνομία πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη κινητοποίηση για την αντιμετώπιση των επεισοδίων από τις ταραχές του 2011 την Τετάρτη, λέγοντας ότι πολλές από τις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις είχαν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε βίαιες.

Τα δικηγορικά γραφεία έκλεισαν, τα καταστήματα στους κεντρικούς δρόμους σφραγίστηκαν, τα ιατρεία των γενικών γιατρών έκλεισαν νωρίτερα και οι βουλευτές ενημερώθηκαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εργαστούν από το σπίτι τους, καθώς 41 από τις 43 τοπικές αστυνομικές δυνάμεις στην Αγγλία και την Ουαλία προετοιμάστηκαν για πιθανή αναταραχή.

Περίπου 6.000 εκπαιδευμένοι στα ΜΑΤ αξιωματικοί επιστρατεύτηκαν για να αντιμετωπίσουν τις αναμενόμενες συγκεντρώσεις και περίπου 30 αντιδιαδηλώσεις, αφού τα δικηγορικά γραφεία μετανάστευσης και τα κέντρα προσφύγων απαριθμήθηκαν ως πιθανοί στόχοι σε μια ακροδεξιά ομάδα συνομιλίας στην κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Αντ' αυτού, όμως, χιλιάδες αντιδιαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους του Λίβερπουλ, του Μπέρμιγχαμ, του Μπρίστολ, του Μπράιτον και του Λονδίνου για να προστατεύσουν τις κοινότητές τους.

Στις 7 το απόγευμα στο Λίβερπουλ, εκατοντάδες άνθρωποι σχημάτισαν ανθρώπινη ασπίδα έξω από μια εκκλησία που φιλοξενεί ένα κέντρο παροχής συμβουλών για θέματα μετανάστευσης, ενώ γυναίκες κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Νανς κατά των Ναζί».

Παρόμοιες σκηνές παρατηρήθηκαν και σε άλλες περιοχές βόρεια και ανατολικά του Λονδίνου, καθώς χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής και αντιφασίστες ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν και κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «είμαστε μια ανθρώπινη φυλή» και «ενωθείτε ενάντια στο μίσος».

Η μετανάστευση προς τη Βρετανία αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στην ψηφοφορία του 2016 υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτέλεσε πεδίο μάχης κατά τη διάρκεια των εκλογών του περασμένου μήνα, με το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ να κερδίζει περίπου 4 εκατομμύρια ψήφους με εκκλήσεις για αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους.

Η Βρετανία είδε επίπεδα ρεκόρ καθαρής μετανάστευσης το 2022, με τους αριθμούς να ενισχύονται από όσους έφτασαν από την Ουκρανία και το Χονγκ Κονγκ, καθώς και μέσω θεωρήσεων εργασίας και φοιτητικών θεωρήσεων.

Η καθαρή μετανάστευση μέσω νόμιμων μέσων ήταν περίπου 685.000 το 2023, ενώ 29.000 άνθρωποι έφτασαν με μικρά καράβια στη Μάγχη, πολλοί από τους οποίους διέφυγαν από εμπόλεμες ζώνες. Τα ακροδεξιά συνθήματα «σταματήστε τις βάρκες» ήταν επίσης σύνθημα του Συντηρητικού Κόμματος πριν αυτό σαρώσει την εξουσία μετά από 14 χρόνια στις εκλογές.

Η κυβέρνηση έχει συγκροτήσει έναν λεγόμενο «μόνιμο στρατό» 6.000 εξειδικευμένων αστυνομικών για να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε βία.

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters. Φωτογραφία: Reuters


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back