Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Κόντρα Ιταλίας-Μάλτας και στη μέση 600 μετανάστες (upd)

Εικόνα του άρθρου Κόντρα Ιταλίας-Μάλτας και στη μέση 600 μετανάστες (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/06/2018, 13:31
ΚΟΣΜΟΣ

Ούτε η Μάλτα δέχεται το Aquarius με τους 600 μετανάστες, καθώς η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι αρνήθηκε να υποδεχθεί στα λιμάνια της το πλοίο που μισθώνει μια γαλλική ΜΚΟ.

Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε και τόνισε πως «η Μάλτα ενεργεί συμμορφούμενη πλήρως προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Μάλτας.

«Η Μάλτα δεν θα υποδεχθεί το εν λόγω πλοίο στα λιμάνια της», ξεκαθάρισε η Βαλέτα στην ανακοίνωσή της.

Η Μάλτα αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο στην απαίτηση που πρόβαλε νωρίτερα την Κυριακή η ιταλική κυβέρνηση, με μια κοινή ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι, αρμόδιων για τον έλεγχο των ιταλικών ακτών.

Εκπρόσωπος των αρχών της Μάλτας όμως δήλωσε ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έγιναν στην περιοχή ευθύνης της Λιβύης και υπόκειντο στον συντονισμό του κέντρου επιχειρήσεων της Ρώμης.


TO AQUARIUS

Το Ακουάριους, το πλοίο που μισθώνει η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Μεσόγειος SOS (SOS Méditerranée), περισυνέλεξε 629 μετανάστες κατά τη διάρκεια έξι χωριστών επιχειρήσεων στα ανοικτά της Λιβύης τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

Το πλοίο έπλεε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Μάλτας και της Σικελίας και ανέμενε άδεια για να αποβιβάσει τους ανθρώπους που διέσωσε σε ένα λιμάνι.

Η γαλλική ΜΚΟ ανέφερε ότι ανάμεσα στους μετανάστες αυτούς είναι 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 11 μικρά παιδιά και επτά έγκυες.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι η Ιταλία έστειλε προς την κατεύθυνση του Ακουάριους δύο περιπολικά σκάφη με γιατρούς, «έτοιμους να επέμβουν για να προστατεύσουν την υγεία κάθε ανθρώπου που βρίσκεται πάνω στο Ακουάριους και μπορεί να το έχει ανάγκη».

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Σαλβίνι απείλησε, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, να κλείσει τα ιταλικά λιμάνια σε όλα τα πλοία που διασώζουν μετανάστες εάν η Μάλτα δεν υποδεχθεί το πλοίο της Μεσόγειος SOS.

Ο Σαλβίνι, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο ηγέτης της Λέγκας (άκρα δεξιά) -του ήσσονος εταίρου της νέας κυβέρνησης συμμαχίας στην Ιταλία- έχει πολλαπλασιάσει αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τις επιθετικές δηλώσεις για την κρίση των μεταναστών με την οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα του εδώ και πολλά χρόνια.


ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟ ΣΤΗ ΝΑΠΟΛΗ

Η υπόθεση απειλεί να οδηγήσει σε ρήξη ανάμεσα στην Ιταλία και στη Μάλτα, χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και μεταξύ της Ρώμης και της ΕΕ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, ο οποίος χαρακτηρίζει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που σώζουν μετανάστες «θαλάσσια ταξί», είχε καλέσει την Παρασκευή το NATO να βοηθήσει την Ιταλία να υπερασπιστεί τις νότιες ακτές της. Ωστόσο ο Σαλβίνι δεν έχει δικαιοδοσία στα λιμάνια και δεν είναι σαφές εάν η στάση του θα ακολουθηθεί σε τοπικό επίπεδο. 

Ο δήμαρχος της Νάπολης, ο οποίος έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τον αρχηγό της Λέγκας, έκανε γνωστό ότι το Ακουάριους είναι καλοδεχούμενο. «Η Νάπολη είναι έτοιμη, χωρίς κεφάλαια, να σώσει ζωές», τόνισε ο Λουίτζι ντε Ματζίστρις.

Επίσης ο δήμαρχος του Παλέρμο, Λεολούκα Ορλάντο, αποφάσισε να αψηφήσει την εντολή της ιταλικής κυβέρνησης για το κλείσιμο των λιμανιών της Ιταλίας στο πλοίο που μεταφέρει 629 διασωθέντες μετανάστες δηλώνοντας ότι θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό του στην πρωτεύουσα της Σικελίας, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδα The Guardian.

«Παλέρμο στα αρχαία ελληνικά σημαίνει «ασφαλές λιμάνι» (Πάνορμος). Υποδεχόμαστε ανέκαθεν σκάφη που έχουν σώσει ζωές στην θάλασσα. Δεν θα σταματήσουμε τώρα. Ο Σαλβίνι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Εδειξε και πάλι ότι βρισκόμαστε υπό ακροδεξιά κυβέρνηση», δήλωσε ο Λεολούκα Ορλάντο.

Την απόφασή του υποστηρίζουν και άλλοι δήμαρχοι της νότιας Ιταλίας, της Νάπολης, της Μεσίνα και του Ρέτζιο Καλάμπρια, που δήλωσαν έτοιμοι να αψηφήσουν τις εντολές του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής το 2018 αποπειρώμενοι τον επικίνδυνο διάπλου της κεντρικής Μεσογείου. Ο αριθμός των νεκρών μεταναστών στη Μεσόγειο το 2017 υπολογίζεται ότι είχε φθάσει τους 2.853.


Η Ισπανία προσφέρθηκε σήμερα να δεχθεί το πλοίο διάσωσης μεταναστών που παραμένει σε κατάσταση αναμονής στη Μεσόγειο με 629 μετανάστες να επιβαίνουν σε αυτό μετά την άρνηση της Ιταλίας και της Μάλτας να του επιτρέψουν να αγκυροβολήσει στα λιμάνια τους.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις πριν από μία εβδομάδα, έδωσε οδηγίες προκειμένου το πλοίο να γίνει δεκτό στη Βαλένθια (ανατολική Ισπανία), ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο του.


ΤΩΡΑ Η ΜΑΛΤΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ ανακοίνωσε σήμερα πως η χώρα του θα στείλει προμήθειες στο πλοίο Aquarius, το οποίο παραμένει ανοικτά αυτής της νησιωτικής χώρας στη Μεσόγειο αφού διέσωσε 629 μετανάστες ανοικτά της Λιβύης.

«Η Μάλτα θα στείλει φρέσκες προμήθειες στο πλοίο. Πρέπει να καθήσουμε και να συζητήσουμε τον τρόπο να αποτραπούν στο μέλλον τέτοιου είδους περιστατικά. Είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα», έγραψε ο Μουσκάτ στο Twitter αναφερόμενος στο μπρα ντε φερ ανάμεσα στη Μάλτα και τη Ρώμη, τις δύο χώρες που έκλεισαν τις πόρτες τους σε πλοίο αυτό που ναυλώθηκε από μια ΜΚΟ για να συνδράμει μετανάστες στη Μεσόγειο.

"Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ που δέχτηκε να παραλάβει το Aquarius αφού η Ιταλία παραβίασε το διεθνές δίκαιο και προκάλεσε ένα αδιέξοδο", πρόσθεσε ο Μουσκάτ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back