ΑΠΟΨΕΙΣ

Βάλε μια οκά ρεύμα…

Εικόνα του άρθρου Βάλε μια οκά ρεύμα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/02/2022, 16:30
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πριν από 1,5 χρόνο ο τότε υπουργός Ενέργειας κ.λπ. Κωστής Χατζηδάκης προσυπέγραψε πολιτικά μια απόφαση που σήμερα, κοστίζει πολύ χρήμα για τους καταναλωτές ρεύματος.

Παρά την απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιπαρέλθει το πρόβλημα με δηλώσεις (επικοινωνιακά δηλαδή), αυτό παραμένει ηλεκτροφόρο και αποκλειστικά δικό της.

Ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα μπήκε στην «ημερήσια διαπραγμάτευση» αποδεικνύεται εκ των υστέρων λανθασμένος και ακριβός.

Μπορείτε να διαβάσετε το εξαιρετικό άρθρο του Manifold εδώ: Ψύχραιμο και αναλυτικό.

Ο νυν αρμόδιος υπουργός κ. Σκρέκας, ο οποίος επωμίζεται το πολιτικό κόστος μιας απόφασης του προκατόχου του (που ο ίδιος μάλλον θα τη σκεφτόταν διπλά…), λέει ότι «έχουμε από τις φθηνότερες τιμές στην Ευρώπη». Το επιχείρημα του είναι ισοβαρές με το «δεν διάβασα γιατί είχαμε καλεσμένους χτες». Ακόμα και να ισχύει γραμμικά, δεν έχει κάποιο πρακτικό αντίκρισμα. Είναι μια παραδοχή αδυναμίας και τίποτε άλλο. 

Δεν έχει καμία, μα καμία σημασία αν το ρεύμα ή η βενζίνη είναι «από τις φθηνότερες» αλλού, στην Ευρώπη, στον κόσμο, στον Άλφα του Κενταύρου. Όταν το ανελαστικό κόστος για έναν άνθρωπο που ζει στην Ελλάδα με βασικό μισθό και κυρίως, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, παροδικές συμβάσεις, εποχιακές δουλειές, το επιχείρημα δεν είναι απλά σαθρό. Είναι και προκλητικό. Είναι εντελώς αδιάφορα τέτοια  συγκριτικά μεγέθη, όταν ένα σπίτι «μέσου όρου» στα Ιωάννινα, παλιό, με φτωχή ενεργειακή επίδοση, για να κρατηθεί επαρκώς ζεστό το χειμώνα θέλει ένα ακόμα ενοίκιο το μήνα.

Για έναν τέτοιο λόγο είναι εντελώς προκλητική (εκτός από θεμελιακά λάθος), η πρόσφατη τηλεοπτική δήλωση του Βασίλη Κικίλια, του υπουργού Υγείας που ενώ υποτίθεται ότι «πέτυχε» με την πανδημία, μετατέθηκε τελικά στο υπουργείο Τουρισμού:

«Ο τουρισμός αυξάνει το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας, αντισταθμίζοντας την ακρίβεια λόγω ενεργειακής κρίσης» είπε ο υπουργός, δημιουργώντας άθελά του ένα λογικό «βρόγχο»: Δουλεύει ο τουρισμός για να πληρώνει το ρεύμα, που για να δουλέψει, χρειάζεται το ρεύμα, το οποίο είναι ακριβό. Την ίδια ώρα, ο ίδιος επιχειρηματικός κλάδος προειδοποιεί ότι οι αυξήσεις είναι τεράστιες και ζητάει «τουριστικό ρεύμα» εδώ και μήνες.

Εκτός αν ο κ. Κικίλιας εννοεί εύσχημα ότι «θα δουλεύετε για να πληρώνετε το ρεύμα», κάτι το οποίο εν πολλοίς ισχύει ήδη, για πολύ κόσμο.

Το αφήγημα της ενεργειακής κρίσης που είναι υπαρκτότατη, αλλά η ελληνική κυβέρνηση είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης, πέρασε από διάφορα στάδια.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο «ομιλητής-caps lock» υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης έλεγε ότι «δεν υπάρχει ακρίβεια σε σύγκριση με το 2019» και σήμερα έφτασε να υποστηρίξει λάβρος και εξανιστάμενος ότι για την ακρίβεια στην ενέργεια «φταίει η Αριστερά».

Οι κάπως πιο μετρημένοι της κυβέρνησης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πίστεψαν ότι τα Χριστούγεννα θα εξομαλυνθεί η κατάσταση και σε συνδυασμό με την κυβερνητική επιδότηση κάπως θα σωζόταν η κατάσταση. Οι τιμές όμως δεν το… αντιλήφθηκαν και χάρη στην «100%» κυβερνητική δοτικότητα στο χρηματιστήριο ενέργειας, συνέχισαν να ανεβαίνουν. Τώρα, το αφήγημα είναι πάλι «δεν φταίμε εμείς».  

Φταίνε. Η απόδοση μιας κυβέρνησης δεν συγκρίνεται με μεγέθη Τζίμη Πανούση (δυνατότητα μετατροπής πατάτας σε αγγούρια) αλλά με την ευημερία μιας κοινωνίας. Σήμερα Σάββατο 19 Φεβρουαρίου η βενζίνη είναι πανάκριβη, το ρεύμα επίσης και η πανδημία δεν έχει λάβει τέλος. Αντίθετα επιμένει και η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει καν την πλατφόρμα διάθεσης σελφ τεστ στους εκπαιδευτικούς, παρότι οι νοσήσεις είναι σταθερά υψηλές.

Οπότε φταίνε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back