Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αυτοδιοίκηση: Περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τη συμμετοχή

Εικόνα του άρθρου Αυτοδιοίκηση: Περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τη συμμετοχή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/07/2022, 20:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο νόμος 4084/21, ο «νόμος Βορίδη» για την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ένας χειρότερος νόμος που ήρθε να αντικαταστήσει τις δύο προηγούμενες νομοθετικές δέσμες: την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ που «αυτοακυρώθηκε» και την αντιδημοκρατική παρέμβαση Θεοδωρικάκου, ο οποίος έγραψε το όνομά του σε μια από τις πιο καλπονοθευτικές παρεμβάσεις στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα.

Ο νόμος Βορίδη «κατά της ακυβερνησίας» επαναφέρει τη διάταξη που προβλέπει ότι οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες εκλέγονται μειοψηφικά, από τον πρώτο γύρο με κάτω του 50% των ψήφων, συγκεκριμένα με το 43% και παίρνουν τα 3/5 των εδρών.

Επίσης, ο κ. Βορίδης εισήγαγε όριο 3% για την είσοδο στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, μεταφέροντας έτσι τον «κοινοβουλευτισμό» σε ένα –υποτίθεται- ανεξάρτητο και πιο κοντά στους πολίτες επίπεδο διακυβέρνησης. Με τη δικαιολογία της «ακυβερνησίας» ο κ. Βορίδης κατάφερε ένα πλήγμα στη συμμετοχική δημοκρατία, ξεμπερδεύοντας με «μη αρεστές» πολιτικές δυνάμεις. Και αυτές αναφέρονται κατά συντριπτικό ποσοστό στην αριστερά…

Εκτός όμως από τα προφανή, ο νόμος Βορίδη μείωσε και με άλλο τρόπο την αντιπροσώπευση, μειώνοντας «λελογισμένα» όπως αναφέρει στην εισηγητική έκθεση, τον αριθμό των συμβούλων.

Ο νόμος μειώνει ντε φάκτο τον αριθμό συμβούλων, τόσο σε Δήμους, όσο και στις Περιφέρειες και οι αυξομειώσεις (κυρίως μειώσεις) της απογραφής 2021 δεν επηρεάζουν άμεσα τους Δήμους και την Περιφέρεια Ηπείρου, αφού παραμένουν στα ίδια πληθυσμιακά πεδία με τον προηγούμενο νόμο.

Για παράδειγμα, ο Δήμος Ιωαννιτών υπάγεται στη γενική κατάταξη Δήμων 100.000-150.000 κατοίκων που από 45 δημοτικούς συμβούλους, πέφτουν αυτόματα στους 39.

Αναλυτικά, οι απώλειες των Δήμων των Ιωαννίνων:

  • Γιάννενα 39 από 45
  • Β. Τζουμέρκα 19 από 27
  • Δωδώνη 19 από 21
  • Ζαγόρι 15 από 17
  • Ζίτσα 25 από 27
  • Πωγώνι 19 από 21
  • Κόνιτσα 19 από 21
  • Μέτσοβο 19 από 21
  • Περιφέρεια Ηπείρου 45 από 51


Μέτρο από τον πληθυσμό και όχι τα έγκυρα…

Ένα ακόμα τέχνασμα που περιστέλλει την εκπροσώπηση και την αναλογικότητα του αποτελέσματος, είναι ο τρόπος με τον οποίο βγαίνει το μέτρο που πρέπει να πιάσουν οι συνδυασμοί για να μπούνε στην κατανομή συμβούλων.

«Μέτρο για τον υπολογισμό των εδρών των δημοτικών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας αποτελεί το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης του πληθυσμού του δήμου, δια του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου κάθε δήμου» αναφέρει ο νόμος, βάζοντας έτσι στο εκλογικό αποτέλεσμα και όσους-ες… δεν θα ψηφίσουν, ακόμα και τον ανήλικο πληθυσμό που δεν έχει δικαίωμα ψήφου.

Με αυτό τον υπολογισμό και με βάση τα προσωρινά ακόμα στοιχεία της απογραφής 2021, το εκλογικό μέτρο στον Δήμο Ιωαννιτών είναι 2.874. Στις εκλογές του 2019 ίσχυε το… δημοκρατικά αυτονόητο, ότι το μέτρο προκύπτει από το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων δια του αριθμού των εδρών προσαυξημένου κατά 1. Εδώ, ο «νόμος Σκουρλέτη» περιόριζε την απλή αναλογική βάζοντας το «+1», ωστόσο το μέτρο έβγαινε επί των συμμετοχόντων στη διαδικασία. Το μέτρο στις εκλογές του 2019 ήταν 785 ψήφοι, υποτριπλάσιο δηλαδή.

Εν ολίγοις, ο νόμος Βορίδη φτιάχτηκε για να περιορίσει τη δημοκρατική συμμετοχή και εκπροσώπηση στην πιο άμεση επαφή των πολιτών με την εξουσία, τα τοπικά, δημοτικά και περιφερειακά τους συμβούλια. Ενώ οι αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις Θεοδωρικάκου ελέγχονται από τη δικαιοσύνη και βρίσκονται λειψές, η αυτοδιοίκηση συνεχίζει να λειτουργεί «στον αέρα» και η κυβέρνηση προσβλέπει στο κλείσιμο αυτής της αυτοδιοικητικής περιόδου, με την επιβολή ενός ακόμα χειρότερου νόμου…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back