Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Ατυχής παραδοχή για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ

Εικόνα του άρθρου Ατυχής παραδοχή για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/03/2021, 10:31
ΕΛΛΑΔΑ

Η κυβέρνηση συλλαμβάνεται συνεχώς ανακόλουθη στα στοιχεία που παρουσιάζει για τις διαθέσιμες κλίνες covid και κυρίως, τις ΜΕΘ. Ενώ διατείνεται ότι τις αυξάνει συνεχώς, η πραγματικότητα τη διαψεύδει μόλις η πανδημία γνωρίσει έξαρση, ειδικά στην Αττική.

Στις 9 Ιανουαρίου 2021, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης διατεινόταν με δήλωσή του ότι «από την αρχή της πανδημίας, κανένας συμπολίτης μας, που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν έμεινε εκτός μονάδος».

Προσπάθησε να αφήσει την κύρια ευθύνη στους γιατρούς, συμπληρώνοντας ότι «θα ήθελα να το τονίσω, για μια ακόμη φορά, ότι κριτήριο δεν είναι η πληρότητα, είναι τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχει ο γιατρός και η κατάσταση του ασθενούς με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

Οι γιατροί από την πλευρά τους ωστόσο, τονίζουν σε κάθε σχεδόν αποστροφή του λόγου και των ανακοινώσεών τους, ότι λείπουν ΜΕΘ και προσωπικό. Η κυβερνητική ανταπάντηση είναι συνήθως μια υπεκφυγή, όπως αυτή την οποία επιχείρησε ο υφυπουργός παρά τω πρθωυπουργώ Άκης Σκέρτσος στο διάγγελμά του προ ημερών, όπου χρησιμοποίησε τον αριθμό των ΜΕΘ ως συνδικαλιστικό επιχείρημα απέναντι στην αντιπολίτευση.

Επίσης, μόλις πριν από δύο μέρες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίδης δήλωνε ότι κατά την άποψή του δεν χρειάζονται περισσότερες ΜΕΘ επί του παρόντος και επιπλέον, ότι είναι «φυσιολογική η αναμονή» για μια μέρα ή περισσότερο.

Χτες όμως η κυβέρνηση εκτέθηκε ανεπανόρθωτα, με την απάντηση της καθηγήτριας Παιδιατρικής Βάνας Παπαευαγγέλου, μέλους της επιτροπής ειδικών σε δημοσιογραφική ερώτηση. Η κα Παπαευαγγέλου παραδέχθηκε ότι υπάρχουν θάνατοι εκτός ΜΕΘ, αλλά ότι είναι «πολύ μικρό το ποσοστό των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ». Το «πολύ μικρό ποσοστό» για τη γιατρό, είναι το 20%, δηλαδή ο ένας στους πέντε ασθενείς…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back