ΓΙΑΝΝΕΝΑ

79 κλίνες, δύο ΜΕΘ και το προσωπικό

Εικόνα του άρθρου 79 κλίνες, δύο ΜΕΘ και το προσωπικό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/11/2020, 16:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σαράντα έξι ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Χτες, πήραν εξιτήριο πέντε ασθενείς. Σε πιο σοβαρή κατάσταση, και στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), βρίσκονται οκτώ ασθενείς.

Η πληρότητα της ΜΕΘ οδήγησε τη διοίκηση του νοσοκομείου στην ενεργοποίηση της δεύτερης ΜΕΘ-Covid, που διαθέτει 8 κρεβάτια.

Αυτή τη στιγμή, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει αναπτύξει 105 συνολικά κλίνες για ασθενείς με Covid-19. Από αυτές, οι 79 αφορούν τις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων, οι 10 τη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων για παιδιά και οι 16 τις δύο ΜΕΘ-Covid.  Βάσει λοιπόν των δεδομένων αυτών, στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων υπάρχουν 33 κενά κρεβάτια.

Το επίμαχο βέβαια ζήτημα, όπως πάντα, είναι το προσωπικό. Πριν από δύο μέρες, ανακοινώθηκε ότι εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών η σύσταση έξι νέων οργανικών θέσεων για ειδικευμένους μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ, που θα στελεχώσουν τη 2η ΜΕΘ-Covid.  Η σύσταση νέων οργανικών θέσεων αποτελεί ένα απαραίτητο αλλά πολύ αρχικό βήμα… Η κάλυψη των θέσεων αυτών (αφού προηγηθεί η προκήρυξη) θα αργήσει.

Προς το παρόν, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων θα καλύψει τις ανάγκες με τη μετακίνηση προσωπικού από άλλες κλινικές, δεδομένου ότι τα χειρουργεία έχουν μειωθεί δραματικά (περισσότερο από ό,τι στην πρώτη φάση της πανδημίας». Επιπλέον, θα μετακινηθούν προσωρινά και δύο αναισθησιολόγοι από το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» για τη 2η ΜΕΘ-Covid.

Όσον αφορά τη 2η ΜΕΘ-Covid, δεν είναι μια ΜΕΘ που δημιουργήθηκε από το μηδέν. Πρόκειται για τη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ), με εξοπλισμό παρόμοιο μιας ΜΕΘ, η οποία είχε δημιουργηθεί και είχε εξοπλιστεί κατά την κτιριακή επέκταση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Η ΜΕΠΚ ξεκίνησε να λειτουργεί στις αρχές του Ιουλίου του 2019, συνοδεία καταγγελιών από τη ΝΟΔΕ Ιωαννίνων, και δη από τον υπεύθυνο τομεάρχη Υγείας της ΝΟΔΕ και πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Γιώργου Φλούδα περί «προεκλογικού πυροτεχνήματος» και «περί έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού»… Ήταν μια περίοδος που η λειτουργία της 4ης πτέρυγας του νοσοκομείου είχε προκαλέσει αρκετές πολιτικές τριβές.

Η ΜΕΠΚ ως 2η ΜΕΘ-Covid ήταν σε ετοιμότητα και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, την άνοιξη, χωρίς ευτυχώς να χρειαστεί να νοσηλεύσει ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back