Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ασπιρίνες τα μέτρα»

Εικόνα του άρθρου «Ασπιρίνες τα μέτρα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/05/2020, 17:20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων δεν είναι ευχαριστημένο από τα μέτρα για την οικονομία, ειδικά για τον επιχειρηματικό χώρο που εκπροσωπεί. Δεν είναι ο πρώτος φορέας που παίρνει αποστάσεις, καθώς το ίδιο έχει κάνει η εστίαση, ενώ και όσοι επιχειρηματικοί φορείς έχουν τοποθετηθεί καταρχήν θετικά, κάνουν λόγο για «πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμα».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Δημητρίου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι αφενός, υπάρχει θέμα με τη στόχευση και τη διάρκεια των μέτρων, αφετέρου, αρκετά από τα μέτρα άφησαν εκτός πολλές επιχειρήσεις και στα Γιάννενα.

Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ανέφερε ότι από την εικόνα που έχει το Επιμελητήριο, ειδικά στην εστίαση κάποια καταστήματα θα ανοίξουν δοκιμαστικά, αλλά και ότι υπάρχουν πολλά παράπονα για την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Το ενδιαφέρον είναι επίσης ότι στην τελευταία επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο, τα Επιμελητήρια πήραν την εκτίμηση ότι όσες επιχειρήσεις μένουν εκτός μέτρων «θα επωφεληθούν από τα ποσά που θα διακινηθούν», κάτι που βέβαια δεν μοιάζει ούτε στοχευμένο, ούτε δραστικό.

«Ο ασθενής δεν είναι στην εντατική, χρειάζεται αποτελεσματική θεραπεία, πριν συμβούν τα χειρότερα, πριν αρχίσουν τα λουκέτα» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε μάλιστα ότι η χρονική διάρκεια των μέτρων, δείχνουν ότι η κυβέρνηση «περισσότερο ενδιαφέρεται για το πώς θα πάρει στις εκλογές το φθινόπωρο, παρά για το πώς θα βγει η επιχειρηματικότητα από τα αδιέξοδα και η ελληνική οικογένεια από το black out».

Αναφέρθηκε στις προτάσεις του Επιμελητηρίου που είχαν ορίζοντα το τέλος της χρονιάς και επανασχεδιασμό κατόπιν και άφησε αιχμές για τις τράπεζες, βάζοντας στη «μέση» την κυβέρνηση: «Ήρθε η ώρα να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι οι τράπεζες, δεν μπορούν να συμπεριφέρονται σα να μην έχει υπάρξει παγκόσμια πανδημία και να λειτουργούν όπως και πριν τον covid. Δεν επιθυμούμε την ομπρέλα τους το καλοκαίρι, αλλά το χειμώνα που βρέχει».

Πρόσθεσε ακόμα τα εξής σημεία:

Δεν είναι ένας ο κλάδος που έχει πληγεί αλλά το σύνολο των κλάδων της ελληνικής οικονομίας, η μείωση του ΦΠΑ στην  εστίαση δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει όλα τα προϊόντα της και να μην έχει μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.

Η προκαταβολή φόρου δεν μπορεί να περιορίζεται και να μην είναι οριζόντια και γενναία την στιγμή μάλιστα, που το Υπουργείο Οικονομίας γνωρίζει την κατάσταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Από την κριτική του κ. Δημητρίου δεν ξέφυγαν ούτε υπουργοί και κυρίως, συνεργάτες τους, καθώς είπε ότι πρέπει να ξαναδούν τα μέτρα οι υπουργοί και «οι συνεργάτες τους, που πλέον δεν είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζουν να χειρίζονται τέτοιες δύσκολες καταστάσεις» και να «ακούσουν τους φορείς, τα Επιμελητήρια και επιτέλους, ας σεβαστούν το ρόλο μας, εκτός και αν θεωρούν ότι κακώς υπάρχουμε».

Ζήτησε ακόμα να μειωθεί η γραφειοκρατία των προγραμμάτων και δεν γίνουν άμεσα πληρωμές από αυτά, τονίζοντας ότι αλλιώς «δεν θα επανεκκινήσει η οικονομία».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back