ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αρχαία θέατρα+ιαματικές πηγές+Σούλι+Αχέροντας…

Εικόνα του άρθρου Αρχαία θέατρα+ιαματικές πηγές+Σούλι+Αχέροντας…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/11/2023, 19:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tην προγραμματική περίοδο 2014-2020, η Περιφέρεια Ηπείρου υλοποίησε μια Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ): την «πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου». Πέντε αρχαία θέατρα (Δωδώνης, Νικόπολης, Αμβρακίας, Γιτάνων και Κασσώπης), μία πολιτιστική διαδρομή.

Μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» προχώρησε στην ένταξη έργων και δράσεων συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ. Από τα 30 αυτά εκατ. ευρώ, τα 18 εκατ. ευρώ αφορούσαν το οδικό έργο της Παράκαμψης Νικόπολης, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Ένα μεγάλο οδικό έργο που θα «περάσει» στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2021-2027».

Κατά τα άλλα, έγιναν σημαντικές αναστηλωτικές εργασίες στα αρχαία θέατρα, ενώ υπήρξαν κι κάποιες πρωτοβουλίες –άυλες και ψηφιακές δράσεις κυρίως- για την ανάδειξη της πολιτιστικής διαδρομής και την προώθησή της ως τουριστικό προϊόν…

Η φιλοδοξία μιας ΟΧΕ είναι να αποτυπώνει τα ειδικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά μιας περιοχής και να απαντά στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Για την Περιφέρεια Ηπείρου, το στοίχημα της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου ήταν ο πολιτισμός. Και συνεχίζει να παραμένει και στη νέα προγραμματική περίοδο. Η νέα προτεινόμενη ΟΧΕ, η οποία βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, έρχεται να συνεχίσει την υπάρχουσα ΟΧΕ της πολιτιστικής διαδρομής στα αρχαία θέατρα και να την εμπλουτίσει και με άλλα είδη θεματικού τουρισμού, με φορέα διαχείρισης την «Ήπειρος Α.Ε.».

Η νέα ΟΧΕ φέρει τον τίτλο «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο», με εκτιμώμενο προϋπολογισμό έργων και δράσεων 80 εκατ. ευρώ. Κάποια από τα έργα συνεχίζονται από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, όπως είναι η Παράκαμψη Νικόπολης, ενώ άλλα προχωρούν ήδη από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Η «διαδρομή στα αρχαία θέατρα, στη φύση και στον πολιτισμό» περιλαμβάνει, εκτός από τους πέντε αρχαιολογικούς χώρους όπου θα συνεχιστούν οι αναστηλωτικές εργασίες, την επέκταση της ΟΧΕ σε περιοχές της Βόρειας και Νότιας Πίνδου και στην περιοχή Σουλίου-Αχέροντα για την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και διαφοροποίηση από το μοντέλο του μαζικού τουρισμού.

Η περιοχή της Βόρειας Πίνδου έχει επίκεντρο τις ιαματικές πηγές Αμαράντου-Καβασίλων-Πυξαριάς και τα Μαστοροχώρια Κόνιτσας

Η περιοχή της Νότιας Πίνδου έχει επίκεντρο το Συρράκο, τους Καλαρρύτες και το Βαθύπεδο στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και το Αθαμάνιο και τα Θεοδώριανα στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, με την Περιφέρεια Ηπείρου να «ποντάρει» στον περιπατητικό και φυσιολατρικό τουρισμό.

Η περιοχή Σουλίου-Αχέροντα αφορά το Τετραχώρι Σουλίου, για το οποίο υπάρχει ήδη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου με το υπουργείο Πολιτισμού, και τον Αχέροντα, από τις πύλες του Άδη μέχρι τις εκβολές.

Το κείμενο της στρατηγικής της ΟΧΕ είναι αναρτημένο για δημόσια διαβούλευση εδώ.

Επίσης, αύριο 27 Νοεμβρίου, θα γίνει ημερίδα διαβούλευσης για την ΟΧΕ στο ξενοδοχείο Grand Serai, στις 9.30 το πρωί. Η ημερίδα περιλαμβάνει χαιρετισμό από τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη και παρουσίαση του σχεδίου στρατηγικής της ΟΧΕ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back