ΗΠΕΙΡΟΣ

«Ορεινών Συμφωνία»: Μια πρόταση, ο Δήμος Γ. Καραϊσκάκη και η ΟΧΕ

Εικόνα του άρθρου «Ορεινών Συμφωνία»: Μια πρόταση, ο Δήμος Γ. Καραϊσκάκη και η ΟΧΕ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/12/2023, 15:53
ΗΠΕΙΡΟΣ

H Περιφέρεια Ηπείρου έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τον τελευταίο καιρό τη στρατηγική για τη νέα Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ), η οποία θα χρηματοδοτηθεί, κατά μεγάλο μέρος της, από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2021-2027».

Η νέα ΟΧΕ έχει τίτλο «πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα, στον πολιτισμό και στη φύση της Ηπείρου», και μια από τις περιοχές εφαρμογής αφορά τα Τζουμέρκα. Και συγκεκριμένα την περιοχή γύρω από τους οικισμούς του Συρράκου, τους Καλαρρύτες, του Βαθύπεδου, του Αθαμάνιου και των Θεοδώριανων. Οι περισσότερες προτεινόμενες δράσεις εστιάζουν πάντως στο Συρράκο.

Στο πλαίσιο αυτής της διαβούλευσης, η παράταξη «Ορεινών Συμφωνία» του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη Άρτας με επικεφαλής την Ελευθερία Κοσσυβάκη, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον εν λόγω Δήμο από 1η Ιανουαρίου του 2024, κατέθεσε στην Περιφέρεια Ηπείρου την πρότασή της να συμπεριληφθεί στην ΟΧΕ και ο Δήμος Γ. Καραϊσκάκη.

«Ενδεχόμενη αδυναμία έλλειψης σχεδιασμού μελετών από πλευράς της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη δεν πρέπει να αποτελέσουν εμπόδιο στην ένταξη της περιοχής μας στην στρατηγική για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Περιφέρειας Ηπείρου» τονίζεται.

Η παράταξη επισημαίνει ότι για τον ορεινό χώρο του Ραδοβιζίου συνολικά, απαιτούνται εξειδικευμένες πολιτικές που θα έχουν ως άξονες ανάπτυξης τον πολιτισμό, την ιστορικότητα, τις αρχαιότητες, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις ποιμενικές/αγροτικές κοινότητες, σημαντικών στοιχείων που προτάσσονται στην εν λόγω ΟΧΕ και που θα συμβάλουν καθοριστικά στη δημιουργία νέου πολιτιστικού προϊόντος, στην ανάπτυξη του τουρισμού, στη δημιουργία νέων υπηρεσιών και νέων θέσεων εργασίας και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Η «Ορεινών Συμφωνία» υπενθυμίζει ότι ο Δήμος Γ. Καραϊσκάκη, και γενικότερα η ευρύτερη περιοχή του Ραδοβιζίου, είναι ένας ιστορικός τόπος που μαζί με το Σούλι συνέβαλαν στην απελευθέρωση της Ελλάδας.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back