πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δωδώνη, Νικόπολη, Κασσώπη, Γίτανα: 15 εκατ. ευρώ

Εικόνα του άρθρου Δωδώνη, Νικόπολη, Κασσώπη, Γίτανα: 15 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/11/2023, 20:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η «πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου», ένα εγχείρημα που άρχισε πριν από μια δεκαετία περίπου με τη σύμπραξη της Περιφέρειας Ηπείρου και του σωματείου «Διάζωμα», συνεχίζει τη… διαδρομή της και στη νέα προγραμματική περίοδο.

Aυτή τη φορά, ως «πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα, στον πολιτισμό και στη φύση της Ηπείρου», η οποία αποτελεί τη νέα Oλοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) της Περιφέρειας Ηπείρου.

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος-2014-2020», ο συνολικός προϋπολογισμός των χρηματοδοτούμενων έργων ή δράσεων για τα αρχαία θέατρα ήταν 30,1 εκατ. ευρώ. Από τον προϋπολογισμό αυτόν, τα περίπου 12,3 εκατ. ευρώ «επενδύθηκαν» σε έργα αναστήλωσης και αποκατάστασης στα πέντε αρχαία θέατρα: Δωδώνης, Νικόπολης, Κασσώπης, Γιτάνων και Αμβρακίας. Kαι περίπου 18 εκατ. ευρώ για το έργο της Παράκαμψης Νικόπολης που βρίσκεται υπό κατασκευή (συν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για ψηφιακές υπηρεσίες και ενέργειες δικτύωσης και προβολής της πολιτιστικής διαδρομής).

Η συνέχιση της χρηματοδότησης της Παράκαμψης Νικόπολης θα γίνει από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2021-2027). Το οδικό αυτό έργο αποτελεί βασική παρέμβαση για την ενοποίηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού πάρκου της Νικόπολης.

Σύμφωνα με τη νέα ΟΧΕ, η οποία βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, η πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα παραμένει στο επίκεντρο με στόχο τη δημιουργία «ενός εξειδικευμένου και επώνυμου προϊόντος πολιτιστικού τουρισμού» όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο. Αυτή τη φορά oι παρεμβάσεις αφορούν τους τέσσερις από τους πέντε αρχαιολογικούς χώρους, καθώς στο θέατρο της Αμβρακίας, στην Άρτα, οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί. Από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2021-207», θα διατεθούν συνολικά 15 εκατ. ευρώ. Φορείς υλοποίησης όλων των έργων αυτών θα είναι οι αρχαιολογικές υπηρεσίες.

Ιδιαίτερη έμφαση στη νέα προγραμματική περίοδο δίνεται στην περιοχή της Νικόπολης. Πέραν του οδικού έργου που θα συνεχιστεί, θα γίνουν και νέες παρεμβάσεις καθώς υπάρχει η επιθυμία του υπουργείου Πολιτισμού να υποστηρίξει, τα επόμενα χρόνια, την ένταξη της Νικόπολης στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Τα έργα που περιλαμβάνει για τη Νικόπολη η νέα ΟΧΕ, με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου, είναι: κατασκευή νέου κτιρίου υποδοχής στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, με 1,5 εκατ. ευρώ, αποκατάσταση του αρχαίου σταδίου, με 2 εκατ. ευρώ, αποκατάσταση του Ρωμαϊκού Θεάτρου Νικόπολης - Β' Φάση, με 1 εκατ. ευρώ, και δημιουργία διαδρομών εντός του αρχαιολογικού χώρου, με 500.000 ευρώ.

Παράλληλα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχει εξασφαλιστεί 1,5 εκατ. ευρώ για τρία έργα στη Νικόπολη: για τη συντήρηση των ψηφιδωτών της Βασιλικής Α’ Δουμετίου και της Βασιλικής Δ’ (533.000 ευρώ), για την αποκατάσταση της Πύλης Βασιλικής Β’ Αλκίσωνος (514.000 ευρώ) και για την αποκατάσταση του οίκου Εκδίκου Γεωργίου (483.000 ευρώ).

Η νέα ΟΧΕ για τα αρχαία θέατρα, προβλέπει 4 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης (συνέχιση των εργασιών στη μεσαία ζώνη του κοίλου), 4 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Κασσώπης (β’ φάση) και 2 εκατ. ευρώ για βασικές υποδομές και εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου Γιτάνων.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
τενις πίσω dodoni back Ντοτη3