Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Αριστερή Παρέμβαση: «Δεν θα πειθαρχήσουμε στο άρθρο 42»

Εικόνα του άρθρου Αριστερή Παρέμβαση: «Δεν θα πειθαρχήσουμε στο άρθρο 42»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/06/2022, 16:52
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η Αριστερή Παρέμβαση παρεμβαίνει με ανακοίνωσή της σχετικά με το άρθρο 42 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο περιστέλλεται, έως καταργείται το δικαίωμα εκπροσώπων δημοτικών παρατάξεων να θέτουν κατεπείγοντα θέματα προ ημερήσιας διάταξης επικαλούμενη λόγους «διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου».

Το θέμα απασχόλησε και το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, με τις παρατάξεις που αναφέρονται πολιτικά στην κυβέρνηση να επιχαίρουν για την απόφαση, η οποία δεν προσθέτει πάντως στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Η παράταξη τονίζει ότι «η κυβέρνηση έβαλε από την αρχή στο στόχαστρο της και το πλαίσιο λειτουργίας δήμων και περιφερειών. Ο νόμος Θεοδωρικάκου ήταν ο πρώτος που ψήφισε. Στο όνομα της εύρυθμης λειτουργίας και της «κυβερνησιμότητας» δήμων και περιφερειών, μετέφερε τον απόλυτο έλεγχο της λειτουργίας τους στον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη αντίστοιχα».

Σχετικά με τη συγκεκριμένη απόφαση, «περιστέλλεται ακόμη περισσότερο και αυτή τη δημοκρατική επίφαση στη λειτουργία των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, με την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του ρόλου τους, καθώς και την αύξηση του συγκεντρωτισμού και των υπερεξουσιών».

Συμπληρώνει ακόμα ότι με την αλλαγή του νόμου Βορίδη που κάνει ακόμα μικρότερη τη συμμετοχική διαδικασία στην αυτοδιοίκηση, προκειμένου να αποκλειστούν πολιτικές δυνάμεις και ότι ο στόχος είναι «μια ακόμη πιο έντονα συγκεντρωτική, περιφερειαρχοκεντρική-δημαρχοκεντρική, αντιδημοκρατική λειτουργία, το βάθεμα της διασύνδεσης της κεντρικής και της τοπικής διοίκησης στο όνομα των αναδιαρθρώσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, ο αποκλεισμός των ενοχλητικών φωνών από τα συμβούλια και η πλήρης μετατροπή τους σε βραχίονα προώθησης αντιλαϊκών και αντεργατικών πολιτικών».

Η Αριστερή Παρέμβαση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεν πρόκειται να πειθαρχήσουμε στην επιβολή σιωπητήριου που επιδιώκουν να εφαρμόσουν η κυβέρνηση και οι εκλεκτοί της περιφερειάρχες και δήμαρχοι. Αντιθέτως, θα μεταφέρουμε τη φωνή των κινημάτων της πόλης και στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια.

Θα διασαλεύουμε την τάξη της υποταγής και της συναίνεση, ούτως ώστε να αναπτυχθεί ένα κίνημα αντίστασης και ανατροπής αυτών των πολιτικών και στο επίπεδο του τοπικού κράτους».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back