ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Αποχή από τις εκλογές» για τα υπηρεσιακά συμβούλια

Εικόνα του άρθρου «Αποχή από τις εκλογές» για τα υπηρεσιακά συμβούλια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/11/2022, 10:28
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το Υπουργείο Παιδείας επιβάλλει και φέτος «ηλεκτρονική ψήφο» στις 5 Νοεμβρίου για τα υπηρεσιακά συμβούλια, τα όργανα δηλαδή που κρίνουν μετακινήσεις, εργασιακές καταστάσεις κ.λπ. και στα οποία συμμετέχουν με ποσόστωση και οι εκπαιδευτικοί.

Παρότι φέτος δεν υπάρχει η συνθήκη της πανδημίας (όπως το 2020, οπότε ξανάγιναν εκλογές), η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιμένει σε εξ αποστάσεως ψήφο. Οι εκλογές αυτές δεν είναι διαδικαστικές, αλλά αυτό δεν αφορά το υπουργείο, που «μινιμάρει» τις δημοκρατικές συμμετοχικές διαδικασίες όπου και όπως μπορεί.

Τα δε υπηρεσιακά συμβούλια, όπου οι συμμετέχουν διοικητικοί κατά πλειοψηφία και οι παρατάξεις μειοψηφικά, δεν είναι λίγες οι φορές που «συζητιούνται» οι αποφάσεις τους…

Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις καλούν και φέτος σε αποχή, όπως και το 2020. Τότε, η αποχή ήταν συντριπτική, αυτό όμως δεν εμπόδισε την ηγεσία του υπουργείου να αποδεχθεί τα αποτελέσματα που προέκυψαν από ελάχιστη συμμετοχή.

Η Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση στην ΕΛΜΕ Ιωαννίνων καλεί σε αποχή. Όχι μόνο λόγω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, αλλά και γιατί, όπως σημειώνει, είναι «το παραδοσιακό πανηγύρι του εργοδοτικού και πελατειακού συνδικαλισμού, την αποθέωση της λογικής ότι ο δρόμος για τη βελτίωση των εργασιακών μας συνθηκών περνά μέσα από τη μίζερη διαπραγμάτευση, την ‘εξυπηρετησούλα’, το πάρε-δώσε με την εργοδοσία πίσω από κλειστές πόρτες».

Συμπληρώνει δε ότι «τα υπηρεσιακά συμβούλια δεν είναι όργανα ουδέτερα, όπου απλά συζητιέται και προωθείται η καλύτερη ιδέα για τη λειτουργία των σχολείων, μα μέρος του μηχανισμού προώθησης της θέλησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου».

Η παράταξη δεν έχει καταθέσει καν υποψηφιότητες και καταγγέλλει την ΟΛΜΕ και την ΕΛΜΕ για «πλήρη υποταγή στην κυβέρνηση» αλλά και τις παρατάξεις ΔΑΚΕ- ΠΕΚ- ΣΥΝΕΚ για τη στάση τους.

Καλεί τέλος σε αποχή και τονίζει: «Η ελπίδα των εργαζομένων είναι στο σωματείο, ακόμη και όχι στην εξατομίκευση, στη διεκδίκηση και όχι στη διαπραγμάτευση, στους δρόμους της συλλογικής πάλης και όχι στους διαδρόμους της αναξιοπρέπειας, στον αγώνα για μια συνολικά δίκαιη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και όχι στην αθλιότητα της αστικής μοιρολατρίας».

ΣΧΟΛΙΑ
Ελένη
Αντί του " μινιμαρει " προτείνω το " ελαχιστοποιεί ".
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back