Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δημαρχείο: Ακυρώνει τον διαγωνισμό για τον φωτισμό LED

Εικόνα του άρθρου Δημαρχείο: Ακυρώνει τον διαγωνισμό για τον φωτισμό LED
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/09/2019, 20:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην πολιτική απόφαση να ακυρώσει τον διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την προμήθεια φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED, με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ, προχωρά η δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ. Τη σχετική εισήγηση θα κάνει ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας, και όχι κάποια υπηρεσία, στην πρώτη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου. Ο διαγωνισμός, τον οποίο προκήρυξε η προηγούμενη δημοτική αρχή, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Η κίνηση αυτή της νέας δημοτικής αρχής Ιωαννίνων ήταν αναμενόμενη, όπως είχε γράψει ο «Τύπος Ιωαννίνων» σε δημοσίευμά του στις 28 Αυγούστου (διαβάστε εδώ). Με την απόφαση αυτή, η νέα δημοτική αρχή έρχεται να δώσει ένα πρώτο, σοβαρό δείγμα των προθέσεών της.

Ο κ. Ελισάφ είχε ξεκαθαρίσει με δήλωσή του στον «Τύπο Ιωαννίνων» τη διαφωνία του για τη χρηματοδότηση του έργου με πόρους από τα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο «επιβαρύνει τον Δήμο», ενώ είχε προαναγγείλει έμμεσα την ακύρωση του διαγωνισμού.

Όλα δείχνουν ότι η νέα δημοτική αρχή θα συμπαραταχθεί στο πλευρό της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία προσπαθεί να «ξεκολλήσει» το μεγάλο έργο του «έξυπνου» οδοφωτισμού σε Δήμους. Το έργο αυτό περιλαμβάνεται στη συμφωνία της Περιφέρειας Ηπείρου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την υλοποίηση έργων με τη μορφή Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Στο αρχικό «πακέτο» του «έξυπνου» οδοφωτισμού συμμετείχαν οι Δήμοι Αρταίων, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας, με τον Δήμο Ιωαννιτών να ακολουθεί τον δικό του δρόμο. Στην πορεία βέβαια, οι Δήμοι Αρταίων και Πρέβεζας αποφάσισαν να μη συνεργαστούν με την Περιφέρεια Ηπείρου για ΣΔΙΤ –μετεκλογικά, με την αλλαγή δημάρχου, ο Δήμος Πρέβεζας αναμένεται να επανέλθει στο σχήμα.

Η απόφαση της νέας δημοτικής αρχής να ακυρώσει τον διαγωνισμό είναι σημαντική, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι όποιες επόμενες κινήσεις και διευκρινίσεις για την υποδομή του «έξυπνου» οδοφωτισμού. Στην εννεαμελή οικονομική επιτροπή του Δήμου, προεδρεύει ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος, και συμμετέχουν ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας (ο εισηγητής του θέματος), ο αντιδήμαρχος Γιώργος Λυκογιώργος, η Ελένη Ακονίδου, ο Νίκος Σιορόκας από την παράταξη του δημάρχου, ο Θωμάς Γιωτίτσας και Δημήτρης Νάστος (από την παράταξη του Θωμά Μπέγκα), ο Βασίλης Κοσμάς (από την παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη) και ο Στέφανος Μάντζιος (από την παράταξη του Νίκου Γκόντα). 

Οι τέσσερις τελευταίοι συμμετείχαν και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο είχε πάρει μάλιστα ομόφωνη απόφαση για το έργο του οδοφωτισμού και τον τρόπο χρηματοδότησής του. Στην επίμαχη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την έγκριση της μελέτης του έργου, «ναι» είχε πει όχι μόνο η συμπράττουσα με τη σημερινή δημοτική αρχή παράταξη του Νίκου Γκόντα αλλά και η επίσης συμπράττουσα παράταξη του Άρη Μπαρτζώκα (διαβάστε εδώ τη σχετική απόφαση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου).

Σημειωτέον ότι την ίδια ώρα, βρίσκεται στον «αέρα» πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ενεργειακά έργα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, την άνοιξη, η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε αναφέρει το ενδεχόμενο για μεταγενέστερη ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ με το καθεστώς της αναδρομικής επιλεξιμότητας… 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back