ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα απομεινάρια ενός κλειστού ξιφασκίας

Εικόνα του άρθρου Τα απομεινάρια ενός κλειστού ξιφασκίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/10/2021, 23:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Καθόλου απλή δεν είναι τελικά η μεταφορά κλειστού γυμναστηρίου στα Γιάννενα, την οποία είχε υποσχεθεί ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης δεν διεκδικεί δάφνες αξιοπιστίας, έτσι και αλλιώς, αλλά η υπόθεση έχει περιπλακεί πολύ πλέον.

Καταρχάς, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης βρέθηκε στην Αθήνα, μαζί με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Ζάψα και τον επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δημήτρη Δημητρίου, για να δούνε τις εγκαταστάσεις, ή ό,τι έχει απομείνει από αυτές. Το ζήτημα πια είναι ότι η κτιριακή υποδομή φαίνεται ότι έχει απομακρυνθεί πολύ από τη μορφή ενός κλειστού γυμναστηρίου. Εξ αρχής υπήρχαν αμφιβολίες άλλωστε, για τη δυνατότητα μεταφοράς ολόκληρου γηπέδου.

Αυτή είναι η ακριβής περιγραφή και αν η πόλη θέλει να αποκτήσει ένα κλειστό γυμναστήριο, οι φορείς θα πρέπει να κάνουν πολλά πράγματα, περισσότερα από όσα έπρεπε πριν από 2 χρόνια. Επίσης, οι επικεφαλής των δύο παρατάξεων πρακτικά συμμετείχαν στην «κατόπτευση» χωρίς να υπάρχει κάτι θεσμικά απτό, είτε μια συζήτηση-απόφαση στο περιφερειακό συμβούλιο ή κάτι άλλο, πέρα από προφορικές δεσμεύσεις και πάρα πολλές δηλώσεις... Σημειωτέον δε ότι ο κ. Καχριμάνης μέχρι χτες χειριζόταν την όλη υπόθεση μόνος του, στην προσπάθειά του να αποκομίσει και το αντίστοιχο πολιτικό όφελος από το ενδεχόμενο μιας αίσιας έκβασης της υπόθεσης. Μια αίσια έκβαση που όλο και απομακρύνεται. 

Οι λόγοι της δυσκολίας είναι οι εξής: η Lamda Development έχει αναθέσει σε εργολάβο την εκκαθάριση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, μέχρι τέλος της χρονιάς. Ο εργολάβος όμως, για να εκχωρήσει δομικά υλικά (στέγαστρα, κολώνες κ.λπ.), θα πρέπει πρώτον, να το κάνει με μια συγκεκριμένη σειρά, δεύτερον, να συμφωνήσει σε κάποια τιμή.

Η άλλη εκδοχή, είναι να πουλήσει το σίδερο για σκραπ και να αποκομίσει κέρδος, ειδικά στη φάση που οι τιμές των μετάλλων έχουν αυξηθεί πολύ στην οικοδομική αγορά.

Αυτές οι εξελίξεις εκθέτουν τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος στις 15 Ιανουαρίου διαβεβαίωνε, όπως μετέφερε ο Δήμος Ιωαννιτών, ότι «δεσμεύτηκε ότι το θέμα της παραχώρησης και της μεταφοράς θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες βδομάδες». Μάλιστα, τότε είχαν επισκεφθεί τον κ. Γεωργιάδη στο γραφείο του, ο κ. Καχριμάνης και ο κ. Ελισάφ, οι οποίοι επίσης έχουν ένα μερίδιο σε αυτή την έκθεση.

Ήταν η δεύτερη προφορική δέσμευση του υπουργού, όπως είχε κάνει και το Νοέμβριο του 2019, στον κ. Καχριμάνη τότε.

Η συνέχεια ήταν αναντίστοιχη, καθώς οι εγκαταστάσεις στο Ελληνικό έγιναν «mega εμβολιαστικό κέντρο» και στην πορεία, ο κ. Γεωργιάδης φέρεται να πήρε… αποστάσεις από τη μεταφορά του γηπέδου, ενώ στις ελάχιστες γρατπές τοποθετήσεις, ήταν πολύ γενικός.

Ο «Τύπος Ιωαννίνων» μίλησε με τον κ. Καχριμάνη, ο οποίος είπε ότι είναι μεν μια περίπλοκη κατάσταση, αλλά διατηρεί τις ελπίδες ότι θα γίνει εφικτή τελικά η μεταφορά και η εγκατάσταση (τίνος πράγματος;) στα Γιάννενα.

Ωστόσο, τώρα θα πρέπει όντως να μελετηθεί σοβαρά ο τρόπος μεταφοράς και εγκατάστασης, χωρίς τους αρχικούς υπεραισιόδοξους πανηγυρισμούς στους οποίους ενεπλάκησαν πολλοί κυβερνητικοί και τοπικοί φορείς, καθώς και να εκτιμηθεί το κόστος, τι θα αφορά αυτό, πού θα βρεθούν τα χρήματα και κυρίως, πώς θα στηθεί ένα κανονικό κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ (που ήταν η αρχική υπόσχεση) και όχι κάτι «ενδιάμεσο»…

Όπως και να 'χει, η περιφερειακή αρχή του κ.. Καχριμάνη δεν έχει πια άλλα περιθώρια να καλλιεργεί προσδοκίες και ελπίδες στην πόλη των Ιωαννίνων, η οποία επιζητά νέες αθλητικές υποδομές. Το πλήρωμα του χρόνου έχει έρθει. 

Επιπλέον, μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια και με την περιφερειακή αρχή να στρέφει την προσοχή της στο κλειστό γήπεδο της ξιφασκίας, κάθε διεκδικητικό πλαίσιο για την ανέγερση ενός πραγματικά νέου κλειστού γυμναστηρίου στον Βοτανικό ακυρώθηκε. Κι όχι μόνο από την Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και από τον Δήμο Ιωαννιτών.

ΣΧΟΛΙΑ
Prokman
12/11/2021: Ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις των γηπέδων μπάσκετ και ξιφασκίας στο Ελληνικό [https://youtu.be/4R-JUPyT4tY], που το 2003 κόστισαν στον ελληνικό λαό πάνω από 49 εκ. ευρώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back