ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από το πάρκο Πυρσινέλλα μέχρι τις απευθείας αναθέσεις

Εικόνα του άρθρου Από το πάρκο Πυρσινέλλα μέχρι τις απευθείας αναθέσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/04/2020, 19:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για «ένα μπαράζ ανακοινώσεων και επιθέσεων προς τη δημοτική αρχή» και για «εμμονές» κατηγορεί η δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ την παράταξη του Θωμά Μπέγκα «Ενότητα Πολιτών». Η παράταξη του κ. Μπέγκα προχώρησε σήμερα σε ανακοινώσεις για το πάρκο Πυρσινέλλα, ζητώντας παράταση της διαβούλευσης για όλους τους φορείς, αλλά και για τις απευθείας αναθέσεις προμηθειών όπως και για έργα που, όπως καταγγέλλει, δεν προχωρούν με τις διαδικασίες που πρέπει.

Καταρχάς, πέραν των όποιων πολιτικών αντιπαραθέσεων, στις συνθήκες που έχουν διαμορφώσει οι συνθήκες του κοροναϊού, οι ανακοινώσεις έχουν αναδειχθεί βασικό εργαλείο επικοινωνίας.

Τι απαντά λοιπόν η δημοτική αρχή;

Πάρκο Πυρσινέλλα: Για την «ανάπλαση του πάρκου Πυρσινέλλα», όπως αναφέρει, υπενθυμίζει ότι αποτελούσε κεντρική προεκλογική της δέσμευση. Δεν αποδέχεται τα περί «επικοινωνιακού τρικ» που της καταλογίζει η «Ενότητα Πολιτών» και αναφέρει ότι το χρονοδιάγραμμα το είχε παρουσιάσει σε προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος

«Η ‘Ενότητα Πολιτών’ ας μην κρίνει από τα δικά της πεπραγμένα και την εποχή που παρουσίαζε κατά συρροή μακέτες» τονίζει. Εκτιμά δε ότι οι παρατάξεις και οι φορείς έχουν τον χρόνο να μελετήσουν την πρόταση για την ανάπλαση του πάρκου μέχρι τέλη Απριλίου όπως και να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους. 

Είναι γεγονός ότι η παράταξη του κ. Μπέγκα έσπευσε να κάνει… αντιπολίτευση σε ένα θέμα τυπικό, και όχι ουσιαστικό, δεδομένου ότι η πρόταση για την αξιοποίηση του πάρκου Πυρσινέλλα, όπως την κατέθεσε η δημοτική αρχή, κάθε άλλο παρά αναλυτική και στοιχειοθετημένη είναι.  Η δημοτική αρχή πετάει δε το γάντι στην παράταξη του κ. Μπέγκα, λέγοντας ότι «ως προηγούμενη δημοτική αρχή είχε επεξεργαστεί το θέμα και είχε έτοιμο σχέδιο ανάπλασης όπως δήλωνε προ των εκλογών».

Κλείνει δε την παρέμβασή της λέγοντας ότι αν κριθεί πως ο χρόνος δεν επαρκεί, μπορεί να δοθεί παράταση.

Για αντικατάσταση λαμπτήρων: Η δημοτική αρχή απαντά στα περί «σκανδαλώδους απόφασης» της Ενότητας Πολιτών όσον αφορά τον διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου της αντικατάστασης καμένων λαμπτήρων, κατηγορώντας την ότι «το μοναδικό σκάνδαλο ήταν ότι επί μακρόν ως δημοτική αρχή είχε αφήσει τον Δήμο στο σκοτάδι».

Υπεραμύνεται της απόφασης της οικονομικής επιτροπής για τη μέθοδο που επέλεξε, λέγοντας ότι διασφαλίζεται ο πλήρης φωτισμός στην πόλη άμεσα και γρήγορα όπως και ότι… απαλλάσσει τους ηλεκτρολόγους του Δήμου από την υποχρέωση αυτή. «Οι ηλεκτρολόγοι θα έχουν τη δυνατότητα συντήρησης ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και φωτισμού σε όλα τα δημοτικά κτίρια, σχολεία και κοινόχρηστους χώρους» τονίζει. Δεν απαντά ωστόσο στα περί αντιθέτων απόψεων από τις υπηρεσίες.

Όσο για τα περί ιδιωτικοποίησης τμήματος του ηλεκτροφωτισμού, η δημοτική αρχή κατηγορεί την παράταξη του κ. Μπέγκα ότι η αναφορά αυτή «απευθύνεται σε συγκεκριμένο πολιτικό ακροατήριο και προφανώς έχει τους λόγους της για να το κάνει».

Για τον δρόμο προς ναό Αγίου Παϊσίου

Η δημοτική αρχή αιτιολογεί το «κατεπείγον» της διάνοιξης και διαμόρφωσης του συγκεκριμένου δρόμου και άρα την απόφασή της για πρόσκληση υποβολής προσφορών και όχι για διαγωνισμό, λόγω της επίσκεψης του οικουμενικού πατριάρχη για τα θυρανοίξια του ναού τον Ιούλιο.

«Ο τρόπος που επιλέχθηκε για την κατασκευή του δρόμου είναι ο μοναδικός που διασφαλίζει και την ολοκλήρωση μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό περιθώριο», αναφέρει.

Για απευθείας αναθέσεις προμηθειών

Η δημοτική αρχή δεν αρνείται ότι γίνονται απευθείας αναθέσεις διαφόρων προμηθειών και προσθέτει ότι αυτές αφορούν αναλώσιμα για την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου. Δεν κάνει κάποια αναφορά στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον κοροναϊό, στο πλαίσιο της οποίας γίνονται οι προμήθειες αυτές, ενώ αντιστρέφει την κριτική. «Έχει όμως πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να διατυπώνεται μία τέτοια μομφή από μία παράταξη που δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα από απευθείας αναθέσεις» αναφέρει.

Και η απάντηση της δημοτικής αρχής κλείνει γενικά με την επίκληση στην «αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών», αλλά και με τη διατύπωση της κριτικής ότι «η στείρα αντιπολίτευση που κάνει από τον Σεπτέμβριο η ‘Ενότητα Πολιτών’ δεν έχει να προσφέρει τίποτα. Ούτε στην πόλη, ούτε στους πολίτες». 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back