ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Aπό δρόμο για ναό Αγίου Παϊσίου μέχρι τόνερ λόγω κοροναϊού

Εικόνα του άρθρου Aπό δρόμο για ναό Αγίου Παϊσίου μέχρι τόνερ λόγω κοροναϊού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/04/2020, 17:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος…»: αυτό είναι το σχόλιο της παράταξης του Θωμά Μπέγκα «Ενότητα Πολιτών» για τις αποφάσεις που λαμβάνει τον τελευταίο καιρό η δημοτική αρχή, μέσω της οικονομικής επιτροπής.

Αποφάσεις που, όπως καταγγέλλει, είναι «σκανδαλώδεις», με τη δημοτική αρχή να επικαλείται το «κατεπείγον» αλλά και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών του κοροναϊού και η οποία προβλέπει συγκεκριμένες περιπτώσεις για απευθείας αναθέσεις προμηθειών ή υπηρεσιών. Στο στόχαστρο της παράταξης μπαίνει και η ανάθεση σε ιδιώτη της υπηρεσίας της αντικατάστασης των καμένων λαμπτήρων στον Δήμο (διαβάστε εδώ).

Όσον αφορά την επίκληση στο «κατεπείγον», η παράταξη αναφέρεται στην απόφαση της οικονομικής επιτροπής για απευθείας ανάθεση (μέσω πρόσκλησης για υποβολή προσφορών) του έργου της διάνοιξης και διαμόρφωσης οδού Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου Β’, ύψους 74.400 ευρώ. Η οδός αυτή απέκτησε πρόσφατα όνομα, μετά από απόφαση δημοτικού συμβουλίου, και πρόκειται για τον δρόμο που οδηγεί στον προκάτ ναό του Αγίου Παϊσίου στην Κιάφα.

«Πρόκειται για σκανδαλώδη απόφαση που καταπατά βάναυσα τη νομιμότητα αφού ο προϋπολογισμός του έργου απαιτεί τη δημοπράτηση του με τη διαδικασία του συνοπτικού διαγωνισμού. Η Δημοτική Αρχή έκανε επίκληση του ‘κατεπείγοντος’ χαρακτήρα χωρίς ουσιαστική τεκμηρίωση. Προφανώς η απόφαση δημιουργεί σημαντική οικονομική ζημία για το Δήμο, αφού με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης χάνεται η έκπτωση που θα προσφέρονταν αν ακολουθούσε τη μοναδική νόμιμη διαδικασία του μειοδοτικού διαγωνισμού» τονίζεται. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του προγραμματισμού που υπάρχει μέχρι στιγμής, τον Ιούλιο θα γίνουν τα θυρανοίξια του ναού (διαβάστε εδώ).

Όσον αφορά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τον κοροναϊό, η παράταξη αναφέρει ότι η δημοτική αρχή κάνει χρήση της ΠΝΠ και για προμήθειες που δεν έχουν σχέση με μέτρα για την προστασία των πολιτών ή των εργαζομένων του Δήμου από την πανδημία. Ως παραδείγματα φέρνει προμήθειες με απευθείας ανάθεση που αφορούν μελάνια, τόνερ, ένα πολυμηχάνημα για την αποθήκη και συσκευές UPS.

Τέλος, η παράταξη καυτηριάζει και το θέμα της επιστροφής της μελέτης της χωροθέτησης του υδατοδρομίου και της αλλαγής της διαγωνιστικής διαδικασίας (διαβάστε εδώ), εντάσσοντας το στη γενικότερη κριτική της περί «μπαράζ ακύρωσης αποφάσεων».


* Φωτογραφία αρχείου, ο προκάτ ναός του Αγίου Παϊσίου στην Κιάφα

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back