Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από κλείσιμο σχολείων μέχρι επιτάξεις

Εικόνα του άρθρου Από κλείσιμο σχολείων μέχρι επιτάξεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/02/2020, 09:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 25 Φεβρουαρίου 2020) προβλέπει μια σειρά προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊου, όπως για παράδειγμα οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα, σε θαλάσσιες, αεροπορικές και οδικές συνδέσεις (άρα προοπτικά και στους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας), καθώς επίσης και τον προσωρινό προορισμό, αν.. ζορίσουν τα πράγματα, «εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων» με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

  • Επίσης, εάν κλιμακωθεί η κατάσταση, προβλέπεται από την παράγραφο 2 του πρώτου άρθρου, κλείσιμο των σχολείων και «πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων», αλλά και των εκκλησιών (κάθε θρησκείας), των θεάτρων, των σινεμά και των αθλητικών συναντήσεων.
  • Στην κορύφωση των μέτρων, προβλέπεται ακόμα και περιορισμός στα μέσα μεταφοράς, αλλά και κατ’ οίκον περιορισμός «σε ομάδες προσώπων προς αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη διάδοση της νόσου». Η συγκεκριμένη παράγραφος ρητά αναφέρει ότι «οι ομάδες προσώπων» καθορίζονται δυνητικά «με αναφορά σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές»…
  • Το άρθρο 5 της ΠΝΠ προβλέπει ότι «κάθε πρόσωπο που θίγεται από τα μέτρα του παρόντος άρθρου έχει δικαίωμα να υποβάλει ενώπιον του Προέδρου του Διοικητικού Πρωτοδικείου της περιφέρειας, όπου λαμβάνεται το μέτρο, αντιρρήσεις κατά του μέτρου».
  • Η μη συμμόρφωση με τα μέτρα, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο ετών. Εδώ, «πατάει» και η απειλή ποινής για όσους-ες δεν συμμορφωθούν με την απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων.
  • Ακόμα, η ΠΝΠ προβλέπει υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού για 1 μήνα, με δυνατότητα παράτασης μέχρι τρεις. Επίσης, προβλέπονται προσλήψεις… τετραμηνιτών γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι προβλέψεις δέχονται κριτική από τις ενώσεις του χώρου της υγείας που σημειώνουν ότι αφενός, ήδη υπάρχει έλλειψη προσωπικού, αφετέρου ουσιαστικά η αντιμετώπιση επαφίεται στον πατριωτισμό τους…
  • Η πράξη προβλέπει απευθείας αναθέσεις για αγορά υγειονομικού υλικού από τη θυγατρική του ΕΟΦ, ΑΕ «Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας», κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας περί δημόσιων συμβάσεων.
  • Για τέσσερις μήνες τουλάχιστον, από τις 25 Φεβρουαρίου, υπάρχει η δυνατότητα επίταξης ιδιωτικών θεραπευτηρίων, ΜΕΘ, ξενοδοχείων κ.α. για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών νοσηλείας.

To Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι στην πλειοψηφία του, ο ιός εκδηλώνεται ήπια και ότι η ψυχραιμία και η πρόληψη, είναι οι χειρότεροι εχθροί του:


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back