Η περιφερειακή αρχή Ηπείρου επιμένει ιδιαίτερα στην προώθηση των τοπικών προϊόντων, ακόμα και πιο εξειδικευμένων τοπικών προϊόντων, όπως είναι το κασκαβάλ (είδος κασεριού), και γενικότερα στην ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής.
Μέχρι σήμερα, πάντως, δεν έχει παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους, ενώ αρκετές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του αγροτικού τομέα εξαγγέλλονται αλλά δεν προχωράνε. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η δημιουργία πάρκου αγροτικής καινοτομίας στον πρώην γεωργικό σταθμό του Κατσικά για το οποίο γίνονται συζητήσεις εδώ και χρόνια. Τον Ιούλιο, το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε να καταθέσει αίτημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την παραχώρηση της έκτασης. Από τότε ουδέν νεότερο.
Το πάρκο αυτό συνδέεται και με τον σχεδιασμό ενός ερευνητικού κέντρου για τη γενετική βελτίωση των ντόπιων φυλών ζώων (σημειωτέον ότι στα Γιάννενα, υπάρχει μια εξειδικευμένη σε θέματα φυλών αγροτικών ζώων υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης).
Μία από τις πιο γνωστές ντόπιες φυλές προβάτων είναι λοιπόν το μπούτσκο (ή μπούτσικο) για το οποίο η Περιφέρεια Ηπείρου, τις τελευταίες ημέρες, προβάλλει στην ιστοσελίδα της ένα trailer. Στα τέλη Οκτωβρίου, η οικονομική επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να διαθέσει το ποσό των 10.000 ευρώ για την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ για το μπούτσκο πρόβατο (τύπος της φυλής Ορεινό Ηπείρου) με στόχο την ανάδειξη της σπανιότητας της φυλής και του κρέατος και την παρουσίαση του τόπου στον οποίο διαβιώνει.
Το μπούτσκο, ένα μικρόσωμο πρόβατο προσαρμοσμένο στον ημιεκτατικό τρόπο εκτροφής με μικρή γαλακτοπαραγωγή, το συναντά κανείς στους ορεινούς όγκους της Ηπείρου. Ο πληθυσμός του δε, δεν ξεπερνά τα 5000 καθαρόαιμα ενήλικα ζώα.
Στο trailer της Περιφέρειας Ηπείρου, το μπούτσκο χαρακτηρίζεται το «διαμάντι της προβατοτροφίας».
Πριν από το μπούτσκο, η Περιφέρεια Ηπείρου είχε πάρει μια άλλης μορφής πρωτοβουλία για ένα προϊόν που επίσης συνδέεται με τους ορεινούς όγκους της Πίνδου, το κασκαβάλ. Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετείχαν ερευνητικοί φορείς αλλά και επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτού του εγχειρήματος, η Περιφέρεια, μεταξύ άλλων, είχε αναθέσει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών την υποβολή φακέλων υποψηφιότητας στην Ε.Ε. για ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) ή ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης) τόσο για το κασκαβάλ όσο και για το τυρί τσαλαφούτι των Τζουμέρκων. Πριν από δύο χρόνια ακριβώς, η Περιφέρεια Ηπείρου είχε ανακοινώσει ότι οι φάκελοι υποψηφιότητας έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν και θα υποβληθούν στην Ε.Ε. (διαβάστε εδώ). Μέχρι σήμερα, δεν έχει ανακοινωθεί καμία εξέλιξη επί του θέματος.