ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

… και μια εκδήλωση για το μπούτσικο

Εικόνα του άρθρου … και μια εκδήλωση για το μπούτσικο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/10/2022, 16:13
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Εκδήλωση με τίτλο «Μπούτσικο, μια σπάνια φυλή προβάτου – Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον» διοργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και το Δημόσιο ΙΕΚ το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στις 18:30, στην αίθουσα «Βασ. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών  

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, η διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Αλεξάνδρα Μέγα, ο πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου Γιάννης Δεκόλης και η αντιπρόεδρος του Πατριωτικού Συνδέσμου Καλαρρυτών «Η Πίνδος» Μαργαρίτα Γκογκάκη.

Ομιλίες θα γίνουν από τον Γιώργο Αρσένη, καθηγητή Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης («Εκτροφή και ποιότητα κρέατος και γάλακτος μπούτσικου προβάτου»), και από τη Βασιλική Ηγουμενίδου, γεωπόνο και αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ΔΑΟΚ Ιωαννίνων, και την Ευθαλία Οικονόμου, αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής Ιωαννίνων, («Διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου της πρώην Γεωργικής Σχολής Κατσικάς με σκοπό τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής και εν προκειμένω της κτηνοτροφικής παραγωγής και της διατήρησης αυτόχθονων φυλών»).

Αμέσως μετά, θα μιλήσουν ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ για το μπούτσικο Αναστάσιος Γεωργίου («Τα διαμάντια ενός επίμονου βοσκού») και ο Πέτρος Μόκας, προβατοτρόφος.

Η εκδήλωση θα κλείσει με την προβολή του ντοκιμαντέρ, το οποίο έχει γίνει με συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας Ηπείρου, και φυσικά με χορό, τραγούδι και κλαρίνο, αλλά και δεξίωση.

Το μπούτσικο (ή μπούτσκο), ένα μικρόσωμο πρόβατο προσαρμοσμένο στον ημιεκτατικό τρόπο εκτροφής με μικρή γαλακτοπαραγωγή, το συναντά κανείς στους ορεινούς όγκους της Ηπείρου. Ο πληθυσμός του δε, δεν ξεπερνά τα 5000 καθαρόαιμα ενήλικα ζώα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back