Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Κασκαβάλι Πίνδου» με ευχαριστίες

Εικόνα του άρθρου «Κασκαβάλι Πίνδου» με ευχαριστίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/05/2023, 20:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά από πολύ καιρό ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Και μάλιστα για ένα από τα αγαπημένα του θέματα: το κασκαβάλ(ι), ένα είδος κασεριού με πρόβειο γάλα.

Από το 2015 ιδίως και μετά, ο κ. Καχριμάνης έχει καταφέρει να εμπλέξει το κασκαβάλ σε οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτησή του, για οποιοδήποτε θέμα. Αυτή τη φορά, το κασκαβάλι Πίνδου ήταν το θέμα της δημόσιας τοποθέτησής του. Κι αυτό λόγω της έγγραφης του τυριού ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, η αναγνώριση του τυριού ως ΠΓΕ δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 17 Μαΐου, αλλά υπάρχει ένα τρίμηνο περιθώριο για την υποβολή ενδεχόμενων ενστάσεων πριν την οριστική έγκριση.

Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια με την Περιφέρεια Ηπείρου να αναθέτει μελέτη για το ξεχασμένο τυρί στο Ινστιτούτο Γάλακτος Ιωαννίνων και παράλληλα να ενεργοποιεί την τοπική επιχειρηματικότητα για την «αναβίωση» του κασκαβάλ. Στη συνέχεια, τον φάκελο της υποψηφιότητας προς την Ε.Ε. ανέλαβε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και συγκεκριμένα ο καθηγητής Χημείας Σέρκο Χαρουτουνιάν, πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα».

Το κασκαβάλι παράγεται σχεδόν σε όλα τα Βαλκάνια και στην Ιταλία. Μάλιστα, η Ρουμανία έχει κατοχυρώσει από το 2021 ονομασία ΠΓΕ για το κασκαβάλι που παράγεται στα βορειοδυτικά της χώρας (Cascaval de Sãveni) –το τυρί εκεί παράγεται από αγελαδινό γάλα.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά τη θετική εξέλιξη, προχωρά σε συνεργασία με 25 εστιατόρια της περιοχής στην προβολή του κασκαβάλ. Ο περιφερειάρχης, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, αφού ανέφερε ότι το κασκαβάλ «παραγόταν στην περιοχή μας από νομάδες κτηνοτρόφους» και ότι το κασκαβάλι Πίνδου, με την ένδειξη ΠΓΕ, «θα παράγεται σε όλη την Ήπειρο και στους γειτονικούς νομούς στη Θεσσαλία και στη Δυτική Μακεδονία», ευχαρίστησε και τον σεφ Βασίλη Λαγό ο οποίος παρουσίασε συνταγές με κασκαβάλ στην εκπομπή του στην ΕΡΤ. Όπως ευχαρίστησε τον κ. Χαρουτουνιάν και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από αριστερά: Ο αναπληρωτής καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημ. Σκάλκος, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων Ιωαννίνων Ευθυμία Κονδύλη, ο περιφερειάρχης, ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ-Μπαρ και Εστιατορίων Ιωαννίνων Χρήστος Τάτσης και ο σεφ Ανδρέας Λαγός

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3