ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αντιπολίτευση Δήμου Ιωαννιτών: Ορθοδοξία ή… πύργος Τάτλιν

Εικόνα του άρθρου Αντιπολίτευση Δήμου Ιωαννιτών: Ορθοδοξία ή… πύργος Τάτλιν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/12/2017, 15:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία είναι η δεύτερη παράταξη που παίρνει επίσημα θέση για τη «διασκευή» του Πύργου του Τάτλιν στην κεντρική πλατεία ως μέρος του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου της πόλης. Η αξιωματική αντιπολίτευση συντάσσεται με την πλειοψηφία των εκπεφρασμένων απόψεων που δεν συμφωνούν με την πρωτοβουλία, υπερθεματίζοντας πάντως, κυρίως ιδεολογικά και δεν μένει στις κάπως κομψότερες παρατηρήσεις της παράταξης "Γιάννενα Τώρα".

Έτσι λοιπόν, η παράταξη θεωρεί ότι «για τρίτη χρονιά εφέτος, οι ίδιοι άνθρωποι, ως επαΐοντες της τέχνης, στερούν στην πόλη μας τον παραδοσιακό ορθόδοξο γιορτασμό της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης, όπως είναι ο επί της γης ερχομός του Θεανθρώπου, υιοθετώντας πρακτικές και μεθόδους που μόνο στο πνεύμα των ημερών δεν παραπέμπουν». Φυσικά, το δέντρο δεν είναι κομμάτι του «ορθόδοξου γιορτασμού» και η παράταξη συλλαμβάνεται κλέπτουσα οπώρας, χωρίς να το «σώζει» ούτε με την επίκληση στα… παιδιά που, όπως τονίζει «επιμένουν να θέλουν μια γεμάτη φως κεντρική πλατεία με τον παραδοσιακό στολισμό, όπως είναι ένα δέντρο, προϊόν των ηπειρώτικων βουνών ή ένα καράβι που παραπέμπει στις ελληνικές θάλασσες». Προφανώς, το δέντρο είναι το «σήμα κατατεθέν» των Χριστουγέννων γιατί με αυτό έχει ταυτιστεί η γιορτή κοινωνικά πρώτα από όλα, στις νεότερες δυτικές κοινωνίες. Τα περί παράδοσης σηκώνουν πάρα πολλή κουβέντα.

Η παράταξη του κ. Γκόντα αποδομεί εντελώς το δημιούργημα της σχολής Καλών τεχνών, ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς με τη σκοπιμότητά του, τον τρόπο που επιλέχθηκε και την αποστολή του: «Υιοθετούντες  μια περίεργη διαφορετικότητα ο Δήμαρχος κ. Θ. Μπέγκας με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Ν. Γκόλα, αντί του παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου στολισμού της πόλης έστησαν, μια μεταλλική κατασκευή η οποία θα ήταν χρήσιμη σε μια άλλη περιοχή, ίσως για σκαλωσιά  και μια άλλη χρονική στιγμή, όχι πάντως  τα Χριστούγεννα και στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων». Επίσης, υπενθυμίζει ότι «η παράταξή μας ως δημοτική αρχή παρέδωσε την πόλη ως χρυσό τουριστικό προορισμό κερδίζοντας τρείς φορές αυτό τον τίτλο», κάτι που είναι πιο συζητήσιμο ακόμα και από την επιλογή του συγκεκριμένου έργου ως χριστουγεννιάτικο διάκοσμο. Τέλος, καλεί τη δημοτική αρχή να ζητήσει «συγνώμη για τα χριστουγεννιάτικα ατοπήματα των τελευταίων ετών».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back