Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια... άλλη πρόταση και φέτος

Εικόνα του άρθρου Μια... άλλη πρόταση και φέτος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/12/2017, 19:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα τελευταία τρία χρόνια, ο Δήμος Ιωαννιτών καταφέρνει αν μη τι άλλο να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον γύρω από τον χριστουγεννιάτικο στολισμό. Η μεγάλη στιγμή βέβαια αφορά το χριστουγεννιάτικο δέντρο, όπου ο Δήμος πέτυχε να «σπάσει» την παράδοση και κάθε χρόνο καταθέτει μια διαφορετική πρόταση στην κεντρική πλατεία, η οποία συνήθως διχάζει το γιαννιώτικο κοινό. Κανείς, πάντως, δεν αναμένει πια το παραδοσιακό έλατο με τις κόκκινες μπάλες και κορδέλες και ένα αστέρι στην κορυφή, αλλά κάτι διαφορετικό. Και εννοείται ότι κάθε Χριστούγεννα, το χριστουγεννιάτικο δέντρο γίνεται talk of the town.

Μετά το δέντρο με μεταλλικά τρίγωνα και το ξύλινο δέντρο συνοδεία τεράστιων μεταλλικών δώρων, φέτος ο Δήμος Ιωαννιτών θα φιλοξενήσει ένα μοντέλο του «Πύργου του Τάτλιν». Τα αποκαλυπτήρια του «δέντρου» θα γίνουν αύριο στις 19:00 στην τελετή έναρξης των εορταστικών εκδηλώσεων. Το συνεργείο ήδη συναρμολογεί στην κεντρική πλατεία τη μεταλλική, σε πορτοκαλί χρώμα, σύνθεση του «Πύργου του Τάτλιν», η οποία αποτελεί επί της ουσίας πρόταση της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Για να τα πάρουμε από την αρχή, ο «Πύργος του Τάτλιν» δεν κατασκευάστηκε ποτέ. Το μόνο που υπήρχε ήταν μια ξύλινη μακέτα. Ο πύργος σχεδιάστηκε το 1920 από τον μεγάλο ρώσο αρχιτέκτονα και ζωγράφο Βλαντιμίρ Τάτλιν, πρωτεργάτη του κονστρουκτιβισμού, για να αποτελέσει μνημείο και επιτελική βάση της Γ' Διεθνούς. Είχε σχεδιαστεί για να κατασκευαστεί από ατσάλι, γυαλί και σίδερο, θα είχε 400 μέτρα ύψος (για να ξεπερνά σε ύψος τον πύργο του Άιφελ), θα είχε έναν διπλό έλικακαι τέσσερις μεγάλους διαφανείς όγκους, με τον καθένα να περιστρέφεται ξεχωριστά με σταδιακά αυξανόμενη ταχύτητα. Η μακέτα του Τάτλιν δεν ξεπερνούσε τα 7 μέτρα.

Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο αυτό δεν έγινε οικοδόμημα, ο «Πύργος του Τάτλιν» παραμένει μοναδικό λόγω της αρχιτεκτονικής αντίληψής του και της ισορροπίας του μεταξύ γλυπτικής και αρχιτεκτονικής. Δεν είναι τυχαίο που μοντέλα του σχεδίου αυτού έχουν δημιουργηθεί σε διάφορους χώρους πολιτισμού, όπως στη Royal Academy of Art στο Λονδίνο, ενώ έχουν γίνει πολλές εργασίες πανεπιστημιακών σχολών πάνω στον «Πύργο του Τάτλιν».

Πίσω στα δικά μας τώρα, η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με κοσμήτορα τον καθηγητή Ξενοφώντα Μπήτσικα αποφάσισε να κάνει μια σπουδή πάνω στον «Πύργο του Τάτλιν» για να πρωταγωνιστήσει παράλληλα στον χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης. Τα πώς και τα γιατί στην αυριανή εκδήλωση...

Η περσινή χριστουγεννιάτικη σύνθεση της κεντρικής πλατείας άρχισε να μετακομίζει ήδη στην πλατεία Μαβίλη

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3