Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Αντίο στην Ειρήνη Παπά…

Εικόνα του άρθρου Αντίο στην Ειρήνη Παπά…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/09/2022, 13:22
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η σπουδαία ελληνίδα ηθοποιός Ειρήνη Παπά, δεν υπάρχει πια. Πέθανε στα 93 της χρόνια, έχοντας διαγράψει μια πολύ μεγάλη καριέρα εντός, και κυρίως εκτός ελληνικών συνόρων.

Η Ειρήνη Λελέκου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στο Χιλιμόδι Κορινθίας στις 3 Σεπτεμβρίου 1929.

Κράτησε το επίθετο του πρώτου συζύγου της, του σκηνοθέτη και ηθοποιού Άλκη Παππά, μειώνοντας κατά ένα "π" το επώνυμό του.

Η Παπά ξεκίνησε την καριέρα της στο ραδιόφωνο (ανήλικη ακόμα) και συνέχισε τραγουδώντας και χορεύοντας σε εκδηλώσεις. Μπήκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και ανέβηκε πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι στην επιθεώρηση "Άνθρωποι... Άνθρωποι¨. Κάπου εκεί, ο Σακελλάριος της έδωσε το προσωνύμιο "Ζωντανή καρυάτιδα".

Το 1951 πήγε στις Κάννες με τη "Νεκρή Πολιτεία" του Φρίξου Ηλιάδη. Έπαιξε στο "Ζ" του Γαβρά και οι συμμετοχές της σε σινεμεταφορές ελληνικών τραγωδιών, την οδήγησε στο Μπρόντγουεϊ και στο Χόλιγουντ.

Η Παπά βραβεύτηκε περισσότερο από κάθε άλλη ελληνίδα ηθοποιό για την ηθοποιία της και την προσφορά της στην τέχνη. Είχε έντονη κοινωνική και πολιτική ζωή και μοίρασε τη ζωή της σε διάφορα σημεία του κόσμου, από τις ΗΠΑ, την Ιταλία όπου κατέφυγε επί χούντας (ήταν μέλος του ΚΚΕ), αλλά και στην Πορτογαλία.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back