Λυκ πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Η επίσκεψη του Πάπα και μια επιστολή για τους πρόσφυγες

Εικόνα του άρθρου Η επίσκεψη του Πάπα και μια επιστολή για τους πρόσφυγες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/12/2021, 22:14
ΕΛΛΑΔΑ

Τριάντα έξι μη κυβερνητικές οργανώσεις απέστειλαν επιστολή προς τον Πάπα Φραγκίσκο, ενόψει της επίσκεψής του στην Ελλάδα, και ζητούν να συναντηθούν μαζί του για να τον ενημερώσουν για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

Στην επιστολή, οι οργανώσεις επισημαίνουν την ανάγκη θωράκισης του πλαισίου διεθνούς προστασίας και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη άρνηση κυβερνήσεων κρατών-μελών της ΕΕ να συμβάλουν έμπρακτα στην προστασία ανθρώπινων ζωών. Επίσης, αναφέρουν ότι είναι αναγκαίο να υιοθετηθεί ένα νέο σχέδιο μετεγκατάστασης, όπως αυτό που λειτούργησε την περίοδο 2015-2017.

Οι οργανώσεις τονίζουν την ευθύνη της ελληνικής Πολιτείας να εργαστεί στην κατεύθυνση της συμπερίληψης των προσφύγων στη ζωή του τόπου, αντί της απομόνωσής τους σε κέντρα- ανοιχτές φυλακές, όπως τα χαρακτηρίζουν. Επιπλέον, θέτουν το θέμα των καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις, ζητώντας από τον Πάπα να ασκήσει την επιρροή του «προκειμένου αυτό να σταματήσει και προκειμένου να υπάρξει ένας ανεξάρτητος μηχανισμός διερεύνησης τέτοιων περιστατικών».

Στο τέλος της επιστολής οι οργανώσεις απευθυνόμενες στον Πάπα, εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους «για το γεγονός ότι ως θρησκευτικός ηγέτης δισεκατομμυρίων πιστών στέκεστε με συνέπεια απέναντι σε κάθε φαινόμενο ξενοφοβίας και ρατσισμού, υπενθυμίζοντας -σε πιστούς και μη- τη βασική αξία πάνω στην οποία στηρίζεται η κοινή μας συνύπαρξη, δηλαδή την ανθρώπινη υπόστασή μας». 

Την επιστολή προς τον Πάπα Φραγκίσκο συνυπογράφουν μεταξύ άλλων οι οργανώσεις Αλληλεγγύη Λέσβου, Άρσις, Γιατροί του Κόσμου, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Έλιξ, Κέντρο Διοτίμα, Κέντρο Ημέρας Βαβέλ, Συμβίωση- Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα Συμβουλίου της Ευρώπης, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, Actionaid, Caritas, Danish Refugee Council, ECHO100PLUS, HIAS, Humanrights360, Intersos, Mobile Info Team, Samos Volunteers και SolidarityNow.


Το πρόγραμμα

Η επίσκεψη του Πάπα Φρογκίσκου στην Ελλάδα θα γίνει από 4 έως 6 Δεκεμβρίου 2021, ύστερα από πρόσκληση  της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντήσει τον Πάπα στις 4 Δεκεμβρίου, ώρα 12:15, στο Προεδρικό Μέγαρο και στις 12:45 η Πρόεδρος και ο Πάπας θα εκφωνήσουν ομιλίες.

Στις 5 Δεκεμβρίου η κυρία Σακελλαροπούλου θα συνοδεύσει τον Πάπα Φραγκίσκο στη Λέσβο, όπου θα επισκεφθούν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Μαυροβούνι, παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Την ίδια ημέρα και ώρα 16:45 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στο Ιερό Συλλείτουργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών, προεξάρχοντος του Πάπα Φραγκίσκου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. 



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back