Oikonomou pisoi
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αντιδράσεις κατά ΣτΕ για απόφαση εισαγωγής αθλητών σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Εικόνα του άρθρου Αντιδράσεις κατά ΣτΕ για απόφαση εισαγωγής αθλητών σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/03/2018, 21:01
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματική την την καθ’ υπέρβαση εισαγωγή αθλητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης εμφανίστηκε προβληματισμένος και απογοητευμένος, ο οποίος σχολιάζοντας την απόφαση είπε: «Είμαστε προβληματισμένοι και απογοητευμένοι. Θα μελετήσουμε το σκεπτικό της απόφασης για να δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα που θα κάνουμε». 

Επίσης ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, με ανάρτησή του στο Facebook αποδοκίμασε την απόφαση του ΣτΕ και εκτίμησε ότι είναι επιτακτική μία νέα νομοθετική ρύθμιση. 

Αντίθετη στην απόφαση του ΣτΕ είναι και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. «Η απόφαση αυτή καταργεί το μοναδικό κίνητρο που είχε απομείνει στους μαθητές και στις μαθήτριες να συνεχίσουν τον αθλητισμό, παράλληλα με τις σπουδές τους και ουσιαστικά γκρεμίζει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΟΕ. 

Επίσης, υπογραμμίζει ότι «η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας ουσιαστικά οδηγεί τoυς νέους και τις νέες της χώρας μακριά από τον αθλητισμό», ενώ η ΕΟΕ εκφράζει την ελπίδα ότι «η Πολιτεία θα προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για να διορθωθεί μία μεγάλη αδικία προς την αθλητική νεολαία της χώρας μας».

Και η χρυσή Ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη με ανάρτησή της στο twitter κατέκρινε την απόφαση κι όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «καταδικάζει τον ελληνικό αθλητισμό σε εποχή αγραμματοσύνης». 

«Αντισυνταγματική η ρύθμιση που επιτρέπει σε διακριθέντες αθλητές την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Μπράβο στο Συμβούλιο Επικρατειας που όχι απλά διαγράφει το τελευταίο κίνητρο που είχε απομείνει για τους νέους αθλητές αλλά καταδικάζει τον ελληνικό αθλητισμό σε εποχή αγραμματοσύνης», γράφει χαρακτηριστικά.


Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την εισαγωγή των διακριθέντων αθλητών σε σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ της προτίμησής τους καθ’ υπέρβαση του προβλεπόμενου αριθμού εισακτέων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης το δημόσιο συμφέρον υπερακοντίζεται καθώς περιορίζεται η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των υποψηφίων φοιτητών που δεν είναι αθλητές.

Μάλιστα, το δικαστήριο υποχρεώνει το υπουργείο Παιδείας να εγγράψει ως υπεράριθμο στην Ιατρική Σχολή υποψήφιο των Πανελλαδικών εξετάσεων 2016-2017 ο οποίος δεν εισήχθη, καθώς την θέση του κατέλαβε συνυποψήφιός του αθλητής με λιγότερα μόρια από εκείνον.

Παράλληλα, με την ίδια απόφαση η Ολομέλεια έκρινε ότι δεν συνάδουν με την αρχή της αξιοκρατίας οι νομοθετικές διατάξεις κατά το μέρος που παραλείπουν να προβλέψουν διακριτές θέσεις κατά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, κ.λπ.).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back