Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ανοιχτό ερευνητικό πεδίο για την αγροδιατροφή

Εικόνα του άρθρου Ανοιχτό ερευνητικό πεδίο για την αγροδιατροφή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/06/2018, 21:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σαράντα ένα επιχειρηματικά σχέδια αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», στο πλαίσιο της πρόσκλησης με τίτλο «Ενίσχυση επιχειρήσεων για ερευνητικά έργα στους τομείς αγροδιατροφής, δημιουργικής βιομηχανίας, ΤΠΕ, υγείας και βιοτεχνολογίας». Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος ανακοίνωσε ότι ο οριστικός κατάλογος των δυνητικών δικαιούχων είναι έτοιμος –αυτή την περίοδο γίνονται ενστάσεις, και ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες αλλαγές.

Και τα 41 σχέδια, που αξιολογήθηκαν θετικά, αφορούν την ανάπτυξη νέων προϊόντων ή υπηρεσιών μέσω της σύμπραξης ηπειρώτικων επιχειρήσεων με φορείς έρευνας και τεχνολογίας. Το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγαλύτερο, με τον συνολικό προϋπολογισμό των ερευνητικών προτάσεων [που κατατέθηκαν, να φτάνει στα 26 εκατ. ευρώ.

Το αρχικό διαθέσιμο ποσό μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» ήταν 6.150.000 ευρώ. Η Περιφέρεια Ηπείρου, ωστόσο, πήρε την απόφαση να αυξήσει τον προϋπολογισμό στα 10,6 εκατ. ευρώ (είναι η δημόσια δαπάνη, ενώ ο προϋπολογισμός φτάνει στα 12,5 εκατ. ευρώ), ώστε να τύχουν χρηματοδότησης περισσότερες ερευνητικές προτάσεις.

Τα περισσότερα θετικά αξιολογημένα σχέδια αφορούν την αγροδιατροφή, με συνολική δημόσια δαπάνη 6 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί ο τομέας της υγείας-βιοτεχνολογίας με 14 προτάσεις και 3,6 εκατ. ευρώ και οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) με 3 προτάσεις και 1,1 εκατ. ευρώ. Καμία ερευνητική πρόταση στον τομέα της δημιουργικής βιομηχανίας –από τις πολύ λίγες που είχαν κατατεθεί-, δεν πήρε θετική αξιολόγηση.

Σε τέτοιου είδους προγράμματα, πάντως, το ζητούμενο δεν είναι οι αριθμοί, αλλά η δυναμική που μπορεί να έχουν τα ερευνητικά έργα στην ενίσχυση της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας και εντέλει στην αύξηση της απασχόλησης.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, η χρηματοδότηση αφορά ερευνητικά έργα με διάρκεια 36 μηνών. Η μέγιστη συνολική δημόσια δαπάνη για κάθε πρόταση δεν ξεπερνά τα 300.000 ευρώ, ενώ όταν συμμετέχουν δύο επιχειρήσεις και παραπάνω στην ίδια πρόταση, η δαπάνη μπορεί να φτάσει και έως 500.000 ευρώ.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3