ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το «ανήσυχο» τούνελ της Εγνατίας οδού

Εικόνα του άρθρου Το «ανήσυχο» τούνελ της Εγνατίας οδού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/04/2024, 13:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να κλείσει προσωρινά τον αριστερό κλάδο (από Γρεβενά προς Ιωάννινα) της σήραγγας Μαλακασίου Α, μιας σήραγγας μήκους 500 μ.

Κι όχι επειδή είναι επικίνδυνη ή επειδή κινδυνεύει με κατάρρευση, αλλά επειδή έχει προκληθεί κοινωνική ανησυχία. Μια κοινωνική αναστάτωση που προήλθε από τις επικίνδυνες δηλώσεις του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, ο οποίος προσπάθησε να ανασκευάσει ανεπιτυχώς, επιτιθέμενος παράλληλα στους δημοσιογράφους.

Καταρχάς, τα αντανακλαστικά του υπουργείου Υποδομών και της «Εγνατίας Οδός Α.Ε.» ήταν αργά. Οκτώ μέρες μετά τις δηλώσεις Καχριμάνη… Και μέσα σε αυτές τις οκτώ μέρες, η σιωπή τους επέτεινε την κοινωνική αναστάτωση.

Ο υφυπουργός Νίκος Ταχιάος, κλιμάκιο στελεχών και μηχανικών της «Εγνατία Οδός ΑΕ» έκαναν χτες επίσκεψη-αυτοψία στη σήραγγα Μαλακασίου (ο κ. Καχριμάνης δεν είχε ονοματίσει με σαφήνεια τη σήραγγα).

Στη σημερινή του ανακοίνωση λοιπόν, ο κ. Ταχιάος λέει κάτι σημαντικό: Ότι μακροσκοπικά δεν διαπιστώνεται η φερόμενη στατική ανεπάρκεια της σήραγγας. Σημειωτέον ότι μακροσκοπικά έγινε προφανώς και η «αυτοψία» του κ. Καχριμάνη. Ο κ. Ταχιάος λέει και κάτι άλλο: Ότι «στον χρόνο που μεσολάβησε δεν περιήλθαν σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, στοιχεία που να δικαιολογούν τις ανησυχίες που αποτέλεσαν το έναυσμα της κινητοποίησης»… Προφανώς και πάλι, τα στοιχεία αυτά θα έπρεπε να τα καταθέσει και ο κ. Καχριμάνης. Το υπουργείο Υποδομών είναι σαφώς ενοχλημένο, χωρίς να το λέει ευθέως, από τις αναφορές που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο περιφερειάρχης.

Στην ανακοίνωσή του, ο υφυπουργός αναφέρει ότι κάλεσε τον κ. Καχριμάνη σε μια από κοινού επίσκεψη στη σήραγγα. Από κει και πέρα, συνομιλητής του δεν ήταν ο περιφερειάρχης, αλλά η δήμαρχος Μετσόβου Μαρία-Χριστίνα Αβέρωφ.

Το προσωρινό κλείσιμο της σήραγγας ήρθε λοιπόν ως διέξοδος στην ανησυχία που υπάρχει σε μια περίοδο που γίνονται σχολικές εκδρομές και που προγραμματίζονται οι πασχαλινές διακοπές.

Έτσι αιτιολογεί ο κ. Ταχιάος το κλείσιμο της σήραγγας. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία αναγνωρίζει ότι «δεν αρκούν οι διαβεβαιώσεις της, όπως και της διαχειρίστριας εταιρίας, για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας». Θα έπρεπε όμως να αρκούν. Δεν μπορεί να μην υφίσταται δικλείδα ασφαλείας ή κάποιο ανάχωμα σε όσους ή όσες κάνουν δηλώσεις χωρίς στοιχεία. Δεν μπορεί ο κρατικός μηχανισμός να μην δρα άμεσα και αποτελεσματικά και να αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους.

Τι μέλλει γενέσθαι με τη σήραγγα; Μετά το προληπτικό κλείσιμο (για το οποίο αναμένεται ανακοίνωση), θα γίνει έλεγχος από εξειδικευμένους δομοστατικούς, των οποίων η έκθεση πραγματογνωμοσύνης θα αποτελέσει τη βάση για την επαναπόδοση ή μη της σήραγγας σε κυκλοφορίας.Επί της ουσίας, το υπουργείο Υποδομών θέλει μια πιστοποίηση με τη βούλα για να ανοίξει εκ νέου τη σήραγγα, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back