ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όπισθεν για την Εγνατία και επίθεση στη δημοσιογραφία

Εικόνα του άρθρου Όπισθεν για την Εγνατία και επίθεση στη δημοσιογραφία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/04/2024, 17:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης αντιμετωπίζει σοβαρές υποθέσεις με προσωπικό και επιπόλαιο τρόπο, όπως τώρα, με το αν η Εγνατία οδός είναι επικίνδυνη ή όχι.

Αυτή τη φορά όμως, ξεπέρασε τα όρια της επίθεσης στον Τύπο, στην ενημέρωση και στο δημόσιο συμφέρον.

Με ανακοίνωσή του (δια του γραφείου Τύπου της Περιφέρειας), ο κ. Καχριμάνης δηλώνει ότι πράγματα που είπε στην περιφερειακή επιτροπή, ένα όργανο διοίκησης, το οποίο υποτίθεται ότι κάνει δημόσιες συνεδριάσεις, είναι «ιδιωτική συζήτηση».

To σκεπτικό του κ. Καχριμάνη, με το οποίο προσπαθεί να δικαιολογήσει την ολοταχώς οπισθοχώρησή του, τη στιγμή που ούτε καν το αρμόδιο υπουργείο δεν πήρε θέση για το θέμα, είναι ανήκουστο και πρωτοφανές.

Καταρχάς, στις δημόσιες συνεδριάσεις οργάνων δεν υπάρχουν «ιδιωτικές συζητήσεις» μεταξύ μάλιστα επικεφαλής παρατάξεων.

Τα όργανα δεν είναι ούτε καφενείο όπου οι θαμώνες λένε και καμιά κουβέντα παραπάνω, όπως περίπου αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, ούτε το καθιστικό του κ. Καχριμάνη.

Είναι όργανα διοίκησης.

Βάσει νόμου, οι συνεδριάσεις τους είναι ανοιχτές, προσβάσιμες στους πολίτες και στην ενημέρωση, δια των επαγγελματιών δημοσιογράφων.

Αυτή τη διαδικασία ο κ. Καχριμάνης επιχειρεί χρόνια τώρα να δυσκολέψει ή και να απαγορέψει, με συνεδριάσεις που γίνονται στο γραφείο του ή σε μικρούς χώρους.

Επίσης είναι ένας άνθρωπος με προσωπική πολιτική, που ξαφνικά τώρα, ελέω πιέσεων και αποκαλύψεων, θυμήθηκε ότι κάνει και «ιδιωτικές συζητήσεις» σε δημόσιες συνεδριάσεις. 

Ακόμα, είναι περιφερειάρχης και μέλος του κυβερνητικού κόμματος, της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορεί λοιπόν να εξισώνει με τον ίδιο επιπόλαιο τρόπο, στο ίδιο επιχείρημα ότι «είπε και μια κουβέντα παραπάνω» όπως άλλοι λένε «για την κατάρρευση του συστήματος υγείας». 

Ο κ. Καχριμάνης είναι εξουσία. Αλλά η εξουσία πρέπει να έχει όρια.

Στις δημόσιες συνεδριάσεις λοιπόν, οι δημοσιογράφοι κρατάνε σημειώσεις, κάνοντας τη δουλειά τους. Και ό,τι συμβαίνει εκεί, είναι δημόσιο. Κανείς δεν «αλλάζει καπέλα» όπως τον βολεύει, όταν πιέζεται. Μιας και ο κ. Καχριμάνης κάνει και δημοσιογραφικές νουθεσίες στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, θα έπρεπε να τα γνωρίζει τα παραπάνω.

Ακολουθεί η ανήκουστη και πρωτοφανής ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, που στάλθηκε από το γραφείο Τύπου της:


Τις τελευταίες ημέρες από ορισμένα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης -που με την ταχύτητα που μεταδίδεται στην εποχή μας κάθε πληροφορία ή ‘πληροφορία’ έλαβε πανελλαδικές διαστάσεις- επιχειρείται όχι μόνο η διόγκωση αλλά και η αλλοίωση του περιεχομένου ιδιωτικής συζήτησης.

Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024, πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια συζήτησης που προκλήθηκε από παριστάμενο μέλος της Επιτροπής για την αύξηση των τελών διοδίων στην Εγνατία οδό, που απασχολεί την επικαιρότητα, αναφέρθηκε ιδιωτικά και όχι υπό τη θεσμική ιδιότητά του σε θέματα συντήρησης της Εγνατίας για να στηρίξει την άποψή του περί αναγκαιότητας αύξησης των τελών.

Η συζήτηση αυτή καταγράφηκε μη νόμιμα με μηχανικά μέσα, καθώς ουδείς των συμμετεχόντων σε αυτήν είχε ενημερωθεί ούτε πολύ περισσότερο είχε συναινέσει στην καταγραφή της και την εν συνεχεία αποσπασματική μεταφορά και διασπορά της στα μέσα ενημέρωσης.

Είναι προφανές από το περιεχόμενό της ότι δεν πρόκειται ούτε για δηλώσεις, ούτε για καταγγελίες του Περιφερειάρχη Ηπείρου, αλλά για απόψεις που εκφράστηκαν στο πλαίσιο της ιδιωτικής συζήτησης με πολιτική αντιπαράθεση και διάσπαρτες παρεμβάσεις συνομιλητών.

Εν τη ρύμη του προφορικού λόγου και της έντασης της συζήτησης χρησιμοποιήθηκαν συνήθεις, ενδεχομένως και «υπερβολικές» εκφράσεις της καθομιλουμένης. Λ.χ. καθημερινά σήμερα στο πλαίσιο κριτικής ακούγονται εκφράσεις για κατάρρευση του συστήματος υγείας, της δημόσιας διοίκησης κλπ.

Μάλιστα την επόμενη ημέρα σε συνέντευξή του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, ερωτηθείς σχετικά, προέβη σε διευκρινίσεις.

Η συντήρηση στην επικαιρότητα ανύπαρκτων «δηλώσεων» και «καταγγελιών» και η αυτόκλητη διασταλτική «ερμηνεία» τους δεν προσφέρουν στην ενημέρωση, το αντίθετο: την παραποιούν.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back