ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κλείνει προληπτικά η σήραγγα Μαλακασίου

Εικόνα του άρθρου Κλείνει προληπτικά η σήραγγα Μαλακασίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/04/2024, 11:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος ανακοίνωσε επίσημα το προσωρινό κλείσιμο της σήραγγας Μαλακασίου Α.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το κλείσιμο γίνεται παρότι δεν βρέθηκαν στοιχεία που δεν ήταν ήδη γνωστά, για τη φθορά των υποδομών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει, μεταξύ άλλων:

"Είναι φυσικό, οποιαδήποτε πληροφορία αφορά στην ασφάλεια των μετακινήσεων να δημιουργεί κλίμα ανησυχίας στους πολίτες. Από το προηγούμενο Σάββατο έχουμε κινητοποιηθεί, τόσο στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όσο και στη διαχειρίστρια της οδού δημόσια εταιρεία Εγνατία Οδός Α.Ε.

Μολονότι στον χρόνο που μεσολάβησε δεν περιήλθαν σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, στοιχεία που να δικαιολογούν τις ανησυχίες που αποτέλεσαν το έναυσμα της κινητοποίησης, κάλεσα τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, να επισκεφθούμε από κοινού την επίμαχη σήραγγα, συνοδευόμενοι από έμπειρους μηχανικούς της διαχειρίστριας εταιρείας. Από τον επιτόπιο μακροσκοπικό έλεγχο, δεν προέκυψαν νέα δεδομένα πέραν όσων είναι  ήδη γνωστά και αφορούν στην εύλογη φθορά σήραγγας κατασκευασμένης τη δεκαετία του ΄80. Σε καμία περίπτωση δεν διαπιστώθηκε η φερόμενη στατική ανεπάρκεια της κατασκευής".

Ο κ. Ταχιάος τόνισε επίσης ότι "η βαριά συντήρηση και η ανάταξη γηρασκουσών και φθαρμένων υποδομών της Εγνατίας Οδού είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν συστηματικά και στη βάση των πλέον σύγχρονων και αυστηρών προδιαγραφών από τον παραχωρησιούχο, με τον οποίον μόλις πριν από μία εβδομάδα υπεγράφη η σχετική σύμβαση και με τον οποίον έχουμε ήδη ξεκινήσει την εκπόνηση και υλοποίηση του οδικού χάρτη παράδοσης – παραλαβής του έργου. Η πιστοποίηση των σηράγγων και η συντήρηση των γεφυρών αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα αυτής της υποχρέωσής του".

Ο κ. Ταχιάος "καρφώνει" εμμέσως τον κ. Καχριμάνη λέγοντας: "Επειδή όμως κατανοώ πολύ καλά την ανησυχία που δημιουργήθηκε, ειδικά σε μία περίοδο που σχολεία  πραγματοποιούν εκδρομές προς μερικούς από τους πιο όμορφους και δημοφιλείς προορισμούς της πατρίδας και  πολλοί συμπολίτες μας επίσης, προγραμματίζουν τις πασχαλινές διακοπές τους, δεν αρκούν οι διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της διαχειρίστριας εταιρείας για την εμπέδωση του αισθήματος".  

Κατόπιν όλων αυτών θα διακοπεί η κυκλοφορία στον βόρειο κλάδο των δίδυμων σηράγγων «Μαλακάσι Α» με κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα, ώστε να πραγματοποιηθεί έλεγχος από εξειδικευμένους δομοστατικούς, των οποίων η έκθεση πραγματογνωμοσύνης θα αποτελέσει την βάση για την επαναπόδοση ή μη της σήραγγας σε κυκλοφορία. "Στο διάστημα που η σήραγγα θα παραμείνει κλειστή, η κυκλοφορία θα διεξάγεται απρόσκοπτα προς όλες τις κατευθύνσεις με αμφιδρόμηση του νοτίου κλάδου, δηλαδή μέσω σήραγγας για την ασφάλεια της οποίας δεν υπάρχει καμία συζήτηση" τόνισε ο κ. Ταχιάος.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
Τζαναρτι
Δηλ, από τις "ανεπίσημες" αναφορές του Περιφερειαρχη φτάσαμε στο επίσημο κλείσιμο της σήραγγας;! Και μάλιστα, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος; πέρα από τα... γνωστά ήδη στοιχεία φθοράς, τα οποία όμως δεν αξιολογήθηκαν ως σημαντικά... Είναι σοβαρη αυτή η αντιμετώπιση;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back