ΗΠΕΙΡΟΣ

Ανεργία στην Ήπειρο: το στοίχημα του καλοκαιριού

Εικόνα του άρθρου Ανεργία στην Ήπειρο: το στοίχημα του καλοκαιριού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/05/2020, 23:26
ΗΠΕΙΡΟΣ

Οι αριθμοί της ανεργίας δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία για το προσεχές μέλλον. Το αποτύπωμα της πανδημικής κρίσης στην εργασία, είναι ορατό σε όλο το φάσμα της οικονομίας, και φυσικά, στους εργαζόμενους.

Τον Απρίλιο του 2020, τον «κλειστό» μήνα δηλαδή, οι άνεργοι που καταγράφηκαν στην Ήπειρο, στα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ήταν 31.661.

Ο αριθμός αυτός είναι μεν «απρόσωπος» στην πρώτη του ανάγνωση, όμως μερικά ιδιαίτερα συγκριτικά του χαρακτηριστικά, κάνουν κατανοητό ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο.

Καταρχάς, ο αριθμός των ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ στην Ήπειρο φέτος τον Απρίλιο αυξήθηκε με μεγαλύτερο «βήμα» από το συνηθισμένο.

Από τον Μάρτιο στον Απρίλιο, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 1.200 άτομα, εκεί που οι ρυθμοί ήταν σταθεροί ή πολύ μικρότεροι.

Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η τάση των καταγραφών: Ο Απρίλιος είναι συνήθως ο μήνας κατά τον οποίο οι εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό, επισιτισμό κ.λπ. πιάνουν ξανά δουλειά. Το 2019 ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων στην Ήπειρο μειώθηκε κατά 1.690 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο. Φέτος, αυξήθηκε κατά 1.236 άτομα


Στα μητρώα του ΟΑΕΔ, τον Απρίλιο του 2020 είχαν καταγραφεί 1.978 εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό. Η μεγαλύτερη ηλικιακά κατηγορία, σε όλους τους τομείς, ήταν οι 30-44

Ένα ακόμα ανησυχητικό δεδομένο, είναι η σύγκριση με πέρυσι. Τα μητρώα του ΟΑΕΔ καταγράφουν 4.000-6.000 περισσότερους ανέργους στην Ήπειρο.

Το στοίχημα του φετινού καλοκαιριού είναι κάτι παραπάνω από τη στήριξη της οικονομίας. Παρά τις αισιόδοξες διαπιστώσεις του υπουργείου Εργασίας, τα δεδομένα που καταγράφονται δεν προμηνύουν ένα ομαλό εργασιακό έτος. Η Ήπειρος, παρότι σε επίπεδο τριμήνου είναι κάπου στη μέση της ανεργιακής καταγραφής (με στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ) στη χώρα, έχει το μικρότερο εργασιακό πληθυσμό, που αντιστοιχεί μόλις στο 47% του συνολικού της πληθυσμού.

Ακόμα κάτι ανησυχητικό, είναι ότι ο ΟΑΕΔ καταγράφει τους πρώτους μήνες του 2020 περισσότερους ανέργους και από το 2013, μια από τις χειρότερες χρονιές της δεκαετίας…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back