Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δουλειές Ξανά»: Εξαιρετικά αυστηρό το «ποινολόγιο» για τους ανέργους

Εικόνα του άρθρου «Δουλειές Ξανά»: Εξαιρετικά αυστηρό το «ποινολόγιο» για τους ανέργους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/04/2022, 21:47
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγαλύτερη στήριξη των ανέργων και αύξηση του επιδόματος ανεργίας, ζήτησε ο Γιώργος Μακράκης, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά», διατυπώνοντας τις θέσεις των εργαζομένων του ΟΑΕΔ στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Το επίδομα ανεργίας το παίρνει ένα πολύ μικρό ποσοστό ανέργων και είναι ένα πολύ μικρό ποσό. Αντιστοιχεί στο 55% του βασικού μισθού. Όταν σήμερα μια οικογένεια δεν μπορεί να ζήσει με τον βασικό μισθό, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί πολύ περισσότερο ένας άνεργος, να ζήσει με το 55% του βασικού μισθού για όσο διάστημα λαμβάνει αυτό το επίδομα ανεργίας. Άρα, θα περιμέναμε από αυτό το νομοσχέδιο για την αλλαγή του ΟΑΕΔ, και την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, να δίνεται περισσότερη στήριξη των ανέργων, να ανέβει να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας», είπε ο κ. Μακράκης.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, αναφέρθηκε και στην ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας. «Πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας. Και θα μου πείτε χρήματα πού θα βρούμε; Υπάρχουν τα χρήματα και το γνωρίζετε. Γνωρίζετε ότι ο ΕΦΚΑ οφείλει στον ΟΑΕΔ πάνω από 10 δισεκατομμύρια. Χρήματα των εργαζομένων και των εργοδοτών που έχουν εισπραχθεί για τους σκοπούς τής καταπολέμησης της ανεργίας από το κράτος, και δεν έχουν δοθεί και δεν ξέρω αν θα δοθούν κιόλας, και δεν ξέρω και αν θα υπάρξει δυνατότητα και στο μέλλον να δοθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Σκληρές ποινές

Ο κ. Μακράκης είπε επίσης ότι με το νομοσχέδιο εισάγονται πολύ σκληρές ποινές εναντίον των ανέργων την ίδια ώρα που «η αντιστοιχία των εργασιακών συμβούλων προς τους ανέργους, στην Ελλάδα, είναι ένας εργασιακός σύμβουλος ανά 1.800 ανέργους. Η αντίστοιχη αναλογία στις χώρες της ΕΕ, είναι ένας εργασιακός σύμβουλος ανά 130 με 150 ανέργους».

«Ανησυχούμε, για το νέο πλαίσιο που θέτει το νομοσχέδιο αναφορικά με την ανεργία και με το ποινολόγιο των ανέργων, το οποίο βρίσκουμε υπερβολικά τιμωρητικό», ανέφερε και η Αικατερίνη Χατζηδάκη, γενική γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ. ΟΕΕ - τ. ΟΕΚ. «Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο πρέπει κάποιος άνθρωπος να βρεθεί έως και δύο χρόνια εκτός του μητρώου του ΟΑΕΔ και έως έξι μήνες, απλά, εάν δεν επιτύχει σε κατάρτιση που του έχει προταθεί ή αρνηθεί κατάρτιση που του έχει προταθεί. Θεωρούμε ότι αυτό το πρόγραμμα θα έπρεπε να επανεξεταστεί οπωσδήποτε πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου», είπε η κ. Χατζηδάκη.


Τα αποθεματικά

Η γενική γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων, αναφέρθηκε στα αποθεματικά από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. 

«Είναι η πρώτη φορά μετά την κατάργηση των φορέων, που τα χρήματα που υπήρχαν ως αποθεματικά από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, δεν αποτελούν πια αυτοτελή λογαριασμό μέσα στα έσοδα του ΟΑΕΔ. Δηλαδή, με το νομοσχέδιο προτάσσεται αυτά τα αποθεματικά, που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πουθενά αλλού, παρά για τον σκοπό για τον οποίο συγκεντρώθηκαν, δηλαδή τη στεγαστική πολιτική, τώρα πλέον θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και για στεγαστική πολιτική και για συναφείς δραστηριότητες, αλλά και για τις υπόλοιπες αρμοδιότητες της ΔΥΠΑ», είπε η κυρία Χατζηδάκη.


Σπύρος Πρωτοψάλτης

Στην ανάγκη μετασχηματισμού του ΟΑΕΔ σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημόσια υπηρεσίας απασχόλησης, αναφέρθηκε ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής του ΟΑΕΔ, διατυπώνοντας τις θέσεις του επί του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά», στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. 

«Ο ΟΑΕΔ δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να εμπεδωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως ένας οργανισμός που να προωθεί την απασχόληση. Γι' αυτό, πιστεύουμε ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι αναγκαίο, διότι εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει τον ΟΑΕΔ, ώστε να γίνει μία πραγματικά σύγχρονη ευρωπαϊκή δημόσια υπηρεσία απασχόλησης, που στο επίκεντρο των δράσεων της έχει την ταχύτερη δυνατή επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας. Αυτό κάνουν οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης, αυτό πρέπει να κάνει και ο ΟΑΕΔ, όχι απλώς να δίνει επιδόματα, αλλά να βοηθάει τον κόσμο να βρει δουλειά», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πρωτοψάλτης.


Η ΑΔΕΔΥ

Διατάξεις που στρέφονται κατά των εργαζομένων και μεταθέτουν στον ίδιο τον άνεργο την κύρια ευθύνη της ανεργίας, κατήγγειλε ο Γιώργος Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο.


H ΓΣΕΒΕΕ

Τη μετατροπή του ΟΑΕΔ από εθνικό φορέα τριμερούς συμμετοχής σε κυβερνητικό όργανο με διακοσμητικό ρόλο για τους κοινωνικούς εταίρους, κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, διατυπώνοντας τις θέσεις του επί του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά», στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. 

«Το κρισιμότερο στοιχείο μέσα στο σχέδιο νόμου αφορά στην απόφαση να συρρικνωθεί η εκπροσώπηση των εθνικών κοινωνικών εταίρων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Αυτό είναι ένα ιστορικό, κατά την άποψή μας, λάθος, σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές πρακτικές και συστάσεις, που επιδιώκουν πρωταγωνιστική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στα θέματα που αφορούν τις πολιτικές απασχόλησης», ανέφερε ο Γιώργος Καββαθάς και πρόσθεσε: «Η περιθωριοποίηση των φορέων εκπροσώπησης εργαζομένων και εργοδοτών μετατρέπει τον ΟΑΕΔ από έναν εθνικό φορέα τριμερούς συμμετοχής σε κυβερνητικό όργανο με διακοσμητικό ρόλο για τους κοινωνικούς εταίρους. Το γεγονός, ότι οι εκπρόσωποι της εκάστοτε κυβέρνησης θα έχουν απαρτία και απόλυτη πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου φορέα, έξι μέλη στα έντεκα, δείχνουν την ουσία της συντελούμενης θεσμικής αλλαγής με την οποία μετατρέπεται ο ΟΑΕΔ, από φορέας κοινωνικού διαλόγου και συνδιοίκησης, σε απολύτως ελεγχόμενη κυβερνητική υπηρεσία».

Αναφορικά με την Εθνική Στρατηγική Δεξιοτήτων, ο κ. Καββαθάς είπε ότι το σχέδιο νόμου καταργεί την άμεση συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων από όλα τα όργανα που σχεδιάζουν και αποφασίζουν για πολιτικές δεξιοτήτων, μετατρέποντάς τα σε κυβερνητικά συμβούλια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back