ΗΠΕΙΡΟΣ

Ανεργία: στη «μέση του πίνακα» η Ήπειρος

Εικόνα του άρθρου Ανεργία: στη «μέση του πίνακα» η Ήπειρος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/06/2018, 13:28
ΗΠΕΙΡΟΣ

Στην έκτη θέση των Περιφερειών με κριτήριο την καταγραμμένη ανεργία (ας μην ξεχνάμε ότι η πραγματική, είναι μεγαλύτερη), κατατάσσεται η Ήπειρος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του 2018. Το ποσοστό ανεργίας παραμένει υψηλό, παρά τη μείωσή του τα τελευταία χρόνια, στο 22,8%.

Στην αντίστοιχη περσινή μέτρηση, το ποσοστό ήταν 26,3% στην Ήπειρο, στοιχείο που δείχνει μια ικανοποιητική μείωση, ποσοτικά όμως.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανεργίας παραμένουν ανησυχητικά και «καθρεφτίζουν» τη συνολική αλλαγή στη δομή της ελληνικής οικονομίας (και κοινωνίας) που επέφεραν τα οκτώ χρόνια σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής.

Για παράδειγμα, από τους ανέργους, ένα συντριπτικό ποσοστό έχουν απολυθεί ή ήταν συμβασιούχοι (σχεδόν από 30% και τα δύο χαρακτηριστικά). Επίσης, μεγάλος είναι και ο αριθμός των μακροχρόνια άνεργων.

Τουτέστιν, η ανεργία έχει «αποτυπωθεί» με πολύ έντονο τρόπο, όχι μόνο στην οικονομική πραγματικότητα, αλλά και στην καθημερινότητα των εργαζόμενων, καθώς η έννοια της «αξιοπρεπούς διαβίωσης από μια και σταθερή εργασία» δεν υφίσταται πλέον για τη μεγάλη πλειοψηφία. Όσο για τα ποσοτικά χαρακτηριστικά, αυτά είναι για πολιτικό περιεχόμενο σε ανακοινώσεις…

 Στην Ήπειρο, οι απασχολούμενοι είναι 102.800, οι άνεργοι 36.700, οι μη ενεργοί 152.800. Το ποσοστό εργατικού δυναμικού είναι το χαμηλότερο στην Ελλάδα, με 47,7%, άλλο ένα «βαθύ χαρακτηριστικό» της Περιφέρειας που επιδρά σημαντικά στο εργασιακό της προφίλ.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back