Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για τον περιφερειάρχη Ηπείρου το 16,8% της ανεργίας «δεν υπάρχει»

Εικόνα του άρθρου Για τον περιφερειάρχη Ηπείρου το 16,8% της ανεργίας «δεν υπάρχει»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/11/2021, 17:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά τον πρωθυπουργό που θεώρησε ότι «αντιπροσωπευτικό δείγμα νεολαίων» είναι γόνοι βιομηχανικών οικογενειών, ήρθε ο περιφερειάρχης Ηπείρου για να πει ότι «δεν υπάρχει ανεργία στην Ήπειρο», σε μια από τις πιο άκομψες, άστοχες και ανακριβείς δηλώσεις του.

Είπε δηλαδή στο περιφερειακό συμβούλιο ο κ. Καχριμάνης ότι «στην ουσία δεν υπάρχει ανεργία, μην κοιτάτε που μας βγάζουν μαζί με τη Δυτική Μακεδονία. Βρέστε μου εργάτες. Υπάρχουν; Στις αγροτικές δουλειές παρακαλάμε να φέρουμε εργάτες απέξω. Όλοι έπαιρναν τα 500άρικα τον καιρό της της πανδημίας και μετά δήλωσαν ανεργία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φαίνεται κάποια ανεργία αλλά στην ουσία να μην υπάρχει».

Όντως, ο ισχυρισμός περί «πρωταθλητισμού» της Ηπείρου στην ανεργία δεν υπάρχει, γιατί συνήθως, η αναφορά είναι στα μηνιαία στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ, όπου η μέτρηση είναι σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Επομένως, η Ήπειρος καταγράφεται μαζί με τη Δυτική Μακεδονία, η οποία συνήθως έχει το ψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα.

Μέχρι το «ανεργία δεν υπάρχει» όμως, ο δρόμος είναι… ατέλειωτος. Ο κ. Καχριμάνης που συνηθίζει να αποκαλεί «αδιάβαστους» τους πολιτικούς του αντιπάλους στο περιφερειακό συμβούλιο, πιάστηκε αυτή τη φορά να διασπείρει ο ίδιος ανακρίβειες.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία στην Ήπειρο υπάρχει και είναι και μεγάλη: 16,8% και 19.900 άνεργοι. Τα στοιχεία αφορούν το Β’ τρίμηνο του 2021. Η Ήπειρος κατατάσσεται στην 8η θέση των Περιφερειών, με πρώτο το Ν. Αιγαίο.

Επίσης, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιγράφει την Ήπειρο ως μια περιοχή με ανεργιακό πρόβλημα: «Συνολικά, η Περιφέρεια Ηπείρου είναι μία από τις περιφέρειες με υψηλό ποσοστό ανεργίας, το οποίο το Δ' τρίμηνο του 2020 ανερχόταν στο 15,5%, σημαντικά μειωμένο από το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, που ήταν 16,7%» αναφέρει στον επίσημο ιστότοπό της.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back