Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεργία: «Σκοτεινές» οι συγκρίσεις του Ιουλίου…

Εικόνα του άρθρου Ανεργία: «Σκοτεινές» οι συγκρίσεις του Ιουλίου…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/08/2020, 11:39
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις έγιναν στην Ήπειρο τον περασμένο Ιούλιο, ο αριθμός των ανέργων ωστόσο αυξάνεται.

Η φαινομενικά «ασύμβατη» συνθήκη, εξηγείται ως εξής:

Τον Ιούλιο του 2020, σύμφωνα με την «Εργάνη» του Υπουργείου Εργασίας, στην Ήπειρο καταγράφηκαν 1.374 περισσότερες προσλήψεις, από απολύσεις.

Εξ αυτών, οι συντριπτικά περισσότερες έγιναν στην Πρέβεζα, τον κατεξοχήν τουριστικό νομό της περιοχής. Στα Γιάννενα αντίθετα, οι απολύσεις ήταν 507 περισσότερες από τις προσλήψεις.

Ένα ανησυχητικό στοιχείο, ειδικά για τα Γιάννενα, είναι ότι το ισοζύγιο είναι αρνητικό από την αρχή του χρόνου, σε επίπεδο επταμήνου.

Ένα θετικό σημείο, το οποίο προκύπτει από την εποχική ανάγκη για δουλειές στον τουρισμό, είναι ότι οι προσλήψεις φέτος τον Ιούλιο στην Ήπειρο, είναι κατά τι περισσότερες από τον αντίστοιχο περσινό μήνα και το ισοζύγιο, πολύ μεγαλύτερο.

Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ από την άλλη, υποδεικνύουν διαφορετική εικόνα: ο αριθμός των καταγραμμένων ανέργων αυξήθηκε ελαφρά από τον περασμένο Ιούνιο, κατά 600 άτομα περίπου και κατά 5.102 άτομα, σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο. Οι περισσότεροι εξ αυτών, είναι άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο του χρόνου.

Επίσης, τον περσινό Ιούλιο οι επιδοτούμενοι τουριστικών επαγγελμάτων ήταν 133. Φέτος, είναι 748 άτομα, αριθμός ενδεικτικός για την επίδραση της πανδημίας στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα την εποχιακή.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back