Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ανεξαρτησίας 144: Το χάνι της Περιφέρειας Ηπείρου

Εικόνα του άρθρου Ανεξαρτησίας 144: Το χάνι της Περιφέρειας Ηπείρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/12/2022, 13:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οδός Ανεξαρτησίας 144: Εκεί βρίσκεται το χάνι που έχει αγοράσει η Περιφέρεια Ηπείρου, και συγκεκριμένα το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου (ΠΤΑΗ).

Το Ταμείο αυτό είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με τα έσοδα του να προέρχονται από συμμετοχές σε προγράμματα της Ε.Ε., από χρηματοδοτήσεις τις οποίες διαχειρίζεται, από τέλη, δικαιώματα και εισφορές κ.λπ. Διατάκτης των δαπανών του Ταμείου είναι ο πρόεδρός του, δηλαδή ο περιφερειάρχης.

Τον Μάιο του 2020, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης (ο περιφερειάρχης) δηλαδή αποφάσισε να προχωρήσει σε διακήρυξη για την αγορά ενός οικοπέδου η αξία του οποίου δεν θα ξεπερνά τα 320 ευρώ ανά τ.μ. με διατηρητέο κτίριο, με στόχο να καλύψει τις ανάγκες στέγασης του Ταμείου.

«Υπάρχουν δύο τρία χάνια, που αν δεν πάνε στο Δημόσιο, θα χαθούν από την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, διότι στο κάθε χάνι υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες» ανέφερε συχνά στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης. Την περίοδο εκείνη, αφηνόταν να εννοηθεί ότι το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Ηπείρου προσανατολιζόταν στο χάνι του Θανόπουλου, στην οδό Κάνιγγος, με αφορμή τη λειτουργία της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην πρώην Παπαζόγλειο Σχολή, ο αύλειος χώρος της οποίας, στο πίσω μέρος, συνδέεται με τον αύλειο χώρο του εν λόγω χανιού.

Τελικά, το χάνι που αγοράστηκε, ήταν αυτό επί της οδού Ανεξαρτησίας, δίπλα από το κτίριο του Γ. Σταύρου. Σημειωτέον ότι το οικόπεδο με το χάνι «βγαίνει» στην οδό Λουκή Ακρίτα.

Το κόστος της αγοράς του κτιρίου, σύμφωνα με τη «Διαύγεια», ανήλθε σε 416.000 ευρώ (320 ευρώ ανά τ.μ. x 1300 τ.μ.). 

Aπό τη «Διαύγεια» επίσης προκύπτει ότι το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης έχει εγκρίνει τον τελευταίο καιρό συνολικές δαπάνες 17.000 ευρώ για τον καθαρισμό και τον ευπρεπισμού του διατηρητέου κτιρίου, το οποίο δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, «για να καταστεί προσβάσιμο και να μελετηθεί», όπως σημειώνεται.


Στο εν λόγω κτίριο είχαν γίνει από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες στερεωτικές εργασίες κυρίως της πρόσοψης. Πέραν της πρόσοψης, διασώζεται μόνο ένα τμήμα της τοιχοποιίας. Πρόκειται δηλαδή για ένα διατηρητέο κτίριο που χρειάζεται ανακατασκευή.

Διαβάστε: «Κτήμα των αδελφών Βέλιων»…

Οι εργασίες που έγιναν τον τελευταίο καιρό αφορούν: την αποξήλωση στοιχείων αμιάντου από παλιά κτίσματα και αποθήκες, την κοπή θάμνων, τον καθαρισμό μπάζων και φερτών υλικών, την ανακατασκευή της κοινής πέτρινης περίφραξης με το κτίριο Γ. Σταύρου, η οποία βρισκόταν υπό κατάρρευση. Η επίβλεψη δε των εργασιών γίνεται από εξωτερικό συνεργάτη, πολιτικό μηχανικό.

Προφανώς, το μεγάλο στοίχημα είναι η ανακατασκευή του διατηρητέου κτιρίου και η εξασφάλιση της λειτουργικότητάς του. Μέχρι στιγμής, η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει ανακοινώσει τον σχεδιασμό της (κόστος,

Και μέχρι στιγμής, η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει ανακοινώσει ποια είναι τα επόμενα βήματα του σχεδιασμού της –ενδεικτικό κόστος ανακατασκευής, πηγή χρηματοδότησης, χρονοδιάγραμμα κ.λπ.


Η πρόσοψη του χανιού επί της οδού Ανεξαρτησίας (photo credit: typos-i)

* Oι φωτογραφίες προέρχονται από το facebook του περιφερειάρχη

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back