Ένα διατηρητέο κτίριο στην οδό Ανεξαρτησίας (σχεδόν απέναντι από το Γυαλί Καφενέ), που κάποτε ήταν χάνι, ετοιμάζεται να αγοράσει η Περιφέρεια Ηπείρου μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης έναντι του ποσού των 500.000 ευρώ.
Στην τελευταία του συνεδρίαση, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης ενέκρινε το σχετικό πρακτικό της επιτροπής διενέργειας δημοπρασίας για την αγορά του ακινήτου, το οποίο δεν είναι πλήρως ανακατασκευασμένο. Η επιτροπή έκρινε ότι το εν λόγω κτίριο είναι κατάλληλο και ότι τηρεί τους όρους της δημοπρασίας. Η δημοπρασία είχε γίνει πριν από ενάμιση χρόνο με σκοπό τη στέγαση των υπηρεσιών του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης. Το συγκεκριμένο Ταμείο είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, όπου προεδρεύει ο περιφερειάρχης Ηπείρου, ο οποίος είναι και ο διατάκτης των δαπανών.
Περιφέρεια Ηπείρου: Θέλει να αγοράσει ένα χάνι
Την εξέλιξη με το διατηρητέο ακίνητο έκανε γνωστή σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας. Ο κ. Ζάψας ανέφερε ότι η αγορά ενός τέτοιου ακινήτου πρέπει να «περάσει» από το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως και ότι μια τέτοια αγορά δεν μπορεί να γίνεται ερήμην του Δήμου Ιωαννιτών, ενώ κατέθεσε κάποια ερωτήματα: «Μας είχαν πει για το χάνι του Θανόπουλου για να το συνδέσουμε με την Αρχιτεκτονική Σχολή (σ.σ. που στεγάζεται στο κτίριο της πρώην Παπαζόγλειου Υφαντικής Σχολής). Τώρα μας λένε ότι θα αγοράσουμε το κτίριο του Λάππα. Κάναμε κάποιο λάθος στον διαγωνισμό; Εκτός κι αν η Περιφέρεια θέλει να αγοράσει δύο παραδοσιακά κτίρια. Αν είναι έτσι, πρέπει να το πει».
Πριν από ενάμιση χρόνο, όταν αποφασίστηκε να γίνει δημοπρασία για την αγορά διατηρητέου ακινήτου, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης καλλιέργησε την αίσθηση ότι η Περιφέρεια Ηπείρου ενδιαφέρεται για το χάνι του Θανόπουλου στην οδό Κάνιγγος. Μάλιστα δεν έλειπαν οι αναφορές του σε συζητήσεις που είχε με ανθρώπους της Αρχιτεκτονικής Σχολής για την περαιτέρω αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου (σ.σ. το χάνι και η Παπαζόγλειος «συναντώνται» στην πίσω πλευρά τους) αλλά και στις δυσκολίες που υπάρχουν στη συνεννόηση λόγω των πολλών ιδιοκτητών στο χάνι του Θανόπουλου. Ωστόσο, άφηνε να διαφανεί ότι μπορεί να βρεθεί λύση. Μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει γνωστό κατά πόσο ήταν «ώριμες» οι συζητήσεις με τους πολλούς ιδιοκτήτες.
Σημασία έχει ότι από τη διαδικασία της δημοπρασίας, προέκυψε μόνο ένα διατηρητέο κτίριο που τηρούσε τους όρους και όπου προφανώς το ιδιοκτησιακό καθεστώς ήταν πιο απλό. Ένα κτίριο, εξίσου σημαντικό για την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, λίγο μακριά από την Αρχιτεκτονική Σχολή…