Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Αναζητώντας δρόμο συγκλίσεων…

Εικόνα του άρθρου Αναζητώντας δρόμο συγκλίσεων…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/07/2022, 02:13
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Οι δύο παρατάξεις με πολιτική αναφορά στην Αριστερά και οργανωτική στον ΣΥΡΙΖΑ, οι Πολίτες για την Ανατροπή στον Δήμο Ιωαννιτών και το Κοινό των Ηπειρωτών στην Περιφέρεια Ηπείρου, ξεκίνησαν μια πρωτοβουλία ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών με μια «αυτόνομη» εκδήλωση.

Το σίγουρο είναι, παρά τις δεδομένες προθέσεις και τις πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις αλλά και ενδείξεις, ότι την ξεκίνησαν από μειονεκτική θέση.

Καταρχάς, η εκδήλωση δεν ήταν μαζική. Ξεκίνησε με φανερά λίγο κόσμο και στη συνέχεια έγινε λίγο πιο «πυκνή».

Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν παρών… χωρίς να είναι εντελώς εκεί. Παρότι παραβρέθηκαν πχ η βουλευτής Όλγα Γεροβασίλη (που ήταν και ομιλήτρια), ο πρώην βουλευτής Γιάννης Στέφος και η ηγεσία της νομαρχιακής Ιωαννίνων, δεν δόθηκε η εντύπωση κάποιας κινητοποίησης. Έτσι και αλλιώς, οι δύο παρατάξεις ξεκίνησαν αυτόβουλα τη διοργάνωση και ο ΣΥΡΙΖΑ στα Γιάννενα έχει μια… κεκτημένη παράδοση να είναι «ωσεί παρών» στις αυτοδιοικητικές του κινήσεις.

Παρούσα, μαζικά κιόλας, ήταν η Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα, αλλά και η παράταξη Ήπειρος Όλον. Μετά την έναρξη της εκδήλωσης ήρθε και ο πρώην δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, που στις τελευταίες εκλογές στήριξε τον Μωυσή Ελισάφ, όπως και ένα σημαντικό κομμάτι του μηχανισμού του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.

 Ο Γιώργος Ζάψας, επικεφαλής του Κοινού των Ηπειρωτών, μίλησε αναγκαστικά ως… δυνητικά μη επικεφαλής, καθώς έχει εκφράσει επιθυμία να βάλει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές. Ο κ. Ζάψας που «κόπηκε» από την Κεντρική Επιτροπή, στήριξε στην εισήγησή του πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και περισσότερο από όσο έκαναν πιο παλιά στελέχη του. Είπε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας στην Περιφέρεια Ηπείρου και ότι και ότι «δεν πετύχαμε και πάρα πολλά στο θέμα της δημοκρατικής λειτουργίας». Είπε ακόμα ότι η Περιφέρεια Ηπείρου κάνει βασικά εξαγγελίες χωρίς να έχει ώριμα έργα, και αντιπαρέβαλε άλλες Περιφέρειες, όπου μεγάλα έργα προχωρούν. «Δεν μας καλύπτει ο τρόπος με τον οποίο διοικείται η Περιφέρεια» τόνισε και διατύπωσε το ερώτημα:

«Θα πάει ο καθένας μας στις εκλογές με το ασκέρι του;», μιλώντας φυσικά για το θέμα των συνεργασιών. Τόνισε ότι «η συζήτηση πρέπει να ανοίξει. Είναι ευκαιρία για συνεργασίες». Έκλεισε λέγοντας ότι θα «εργαστεί για όλα αυτά» από όποια θέση βρεθεί.

Ο Λάζαρος Νάτσης τόνισε και αυτός ότι το θέμα της «πολυδιάσπασης των προοδευτικών δυνάμεων», λέγοντας ότι «τα κόμματα θέλουν να καρπωθούν την επιτυχία» και να μείνουν έξω από το «κάδρο» της αποτυχίας. Είπε ακόμα ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι πια διεκδικητική και ότι το τελευταίο μεγάλο της μέτωπο, ήταν κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Άφησε αιχμές για το πώς καταγράφηκαν πολιτικές στάσεις, λέγοντας ότι «η σύγκλιση δεν μπορεί να γίνει με τριχοτόμηση δυνάμεων» και ήταν κατηγορηματικός στο θέμα των συνεργασιών: μίλησε για κανονικές παρατάξεις, όχι για καθόδους «φτωχών συγγενών» και τόνισε ότι οι συγκλίσεις δεν πετυχαίνονται με προσχωρήσεις.

Ο Θωμάς Μπέγκας, ανταποδίδοντας την παρουσία στην εκδήλωση της Ενότητας Πολιτών, τόνισε ότι «πρέπει να δουλέψουμε από τώρα» και ότι «ο μεγάλος Δήμος Ιωαννιτών χρειάζεται προοδευτική διακυβέρνηση», αλλά και ότι «είναι πεδίο δόξης λαμπρό για συγκλίσεις η τοπική αυτοδιοίκηση».

Σημειωτέον, ανάλογα παραδείγματα ανέφερε ο δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης, μιλώντας για το πώς διαμορφώθηκε η παράταξη και οι συνεργασίες της, αλλά και τι ρόλο έπαιξαν τα κόμματα σε αυτή τη διαδικασία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back