Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το «αναπτυξιακό έργο» που δεν προχωράει

Εικόνα του άρθρου Το «αναπτυξιακό έργο» που δεν προχωράει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/08/2022, 19:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το ζήτημα της σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την κοινή συνεδρίαση των διοικουσών επιτροπών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας. Μια συνεδρίαση που έγινε μετά από αίτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας.

Για τη σιδηροδρομική γραμμή, οι δύο φορείς συμφώνησαν ότι αποτελεί ένα «κύριο αναπτυξιακό έργο, μετά μάλιστα από την έγκριση της μελέτης που αφορά τη σιδηροδρομική σύνδεση της Καλαμπάκας με τα Κοίλα Κοζάνης και εν συνεχεία με την Πτολεμαΐδα και τη Φλώρινα». «Με αφορμή την απολιγνιτοποίηση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, προγραμματίζονται επενδύσεις στην περιοχή, οι οποίες ήδη βρίσκονται στη φάση των σχεδιασμών και μετά τη σιδηροδρομική σύνδεση των δύο περιοχών και την πρόσβαση στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για  υψηλή ανάπτυξη στις δύο περιοχές» αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Ωστόσο, το «κύριο αυτό αναπτυξιακό έργο» δεν προχωρά, παρά το γεγονός ότι ο ΟΣΕ έχει εξασφαλίσει τη μισή χρηματοδότηση των μελετών από τον Μηχανισμό CEF «Συνδέοντας την Ευρώπη». Η υπόλοιπη μισή πρέπει να διατεθεί από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπου δεν έχει εγγραφεί καθόλου πίστωση για τις μελέτες. Η όλη υπόθεση έχει πάει και στη Βουλή, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια πειστική απάντηση.

Πέραν τούτων, η συνάντηση των δύο φορέων έρχεται να υπογραμμίσει τη μη σύμπραξη των δύο Περιφερειών –Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας- σε πολιτικό επίπεδο ώστε να υπάρξει κοινή γραμμή και πίεση προς την κυβέρνηση για τη σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα.

Στην κοινή συνεδρίαση των δύο Τεχνικών Επιμελητηρίων, συμφωνήθηκε ακόμη η συνεργασία με ομάδες εργασίας για την ανάδειξη των ορεινών όγκων, ενώ κατατέθηκε και πρόταση για την ανάδειξη του υγρού στοιχείου στις περιοχές των Ιωαννίνων και της Καστοριάς (λίμνες και ποταμός Αώος).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back