Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ιωάννινα_2023: Ανάπλαση δεν σημαίνει «αλλάζω πλακάκια»

Εικόνα του άρθρου Ιωάννινα_2023: Ανάπλαση δεν σημαίνει «αλλάζω πλακάκια»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/05/2022, 16:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με τα σχέδια προβασιμότητας στο δημόσιο χώρο, τα οποία καταγράφονται, μελετούνται, καθυστερούν και τέλος πάντων, είναι την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας στον αστικό χώρο, ασχολήθηκε η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη. Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και νέα στελέχη της παράταξης-μια έμμεση δήλωση πολιτικής «προετοιμασίας» και δραστηριότητας και η κα Καλογιάννη μίλησε με το γνωστό αναλυτικό της ύφος.

Η κα Καλογιάννη «έλεγξε» κυρίως τη δημοτική αρχή για τις παρεμβάσεις της, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι σήμερα η πόλη δεν «ζει» αυτή τη μετάβαση στα νέα μοντέλα κινητικότητας που στο εξωτερικό, είναι συνήθεια εδώ και χρόνια.

Είπε εν συνόψει ότι ο Δήμος Ιωαννιτών κάνει αποσπασματικά έργα με στόχο κυρίως τη φωτογραφία και την ανακοίνωση, την επικοινωνιακή εκμετάλλευση δηλαδή και πως τελικά «το μοντέλο να γίνεται αποκατάσταση των διαλυμένων από χρόνια πεζοδρομίων με απλή αντικατάσταση πλακών ή να ρίχνεις άσφαλτο από δώ κι από κεί, είναι πλέον παρωχημένο και πολιτική πρακτική άλλων εποχών». Αρκετά συνηθισμένων και πρόσφατων και στα Γιάννενα, πάντως…

Η κα Καλογιάννη κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι, παρά τη διάθεση του 79% του προϋπολογισμού του τεχνικού προγράμματος σε έργα οδοποιϊας και συναφή, δεν έχει παρουσιάσει έναν ενιαίο σχεδιασμό που απαιτείται, ειδικά σε σχέδια μεγαλύτερης κλίμακας όπως για παράδειγμα το Open Mall ή και μικρότερα, με παρεμβάσεις σε διάφορες περιοχές της πόλης.

Αναφέρθηκε δηλαδή σε έργα σε Καλούτσιανη-Κιάφα, τονίζοντας ότι η περιοχή χρειάζεται μεγάλης κλίμακας επέμβαση, αλλά η εργολαβία «δεν θα επιλύσει ούτε τα στοιχειώδη προβλήματα» ή επίσης ότι το έργο «διαμορφώσεις πεζοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας στο Τζαμί Καλούτσιανης» ουσιαστικά αφορά «την επίστρωση του πεζόδρομου Κοτζιούλα και της πλατείας που βρίσκεται δίπλα από αυτόν, ενώ σε ένα από τα σημεία αναφοράς για την πόλη μας, στον δημόσιο χώρο της πλατείας του Τζαμιού, θα τοποθετηθούν 5 μεταλλικά παγκάκια και ένα ηλιακό παγκάκι».

Ακόμα, η κα Καλογιάννη αναφέρθηκε στο «πολυδιαφημισμένο έργο του Θρησκευτικού Τουρισμού», που «προϋπολογίστηκε πριν καν μελετηθεί» και αν τεθούν «οι ίδιες προδιαγραφές υλικών με το έργο που συζητάμε, καθώς και τα δύο αφορούν στην ίδια γειτονιά».  

Το θέμα των πολλών παράλληλων και εφαπτόμενων ή αλληλοκαλυπτόμενων εργασιών που ανοίγουν και κλείνουν οδόστρωμα και γειτονιές, ήταν επίσης κεντρικό στις δηλώσεις της κας Καλογιάννη. Τόνισε πως «από όποιο σημείο περνάει σήμερα τσάπα, jcb, φορτωτής ή οποιοδήποτε άλλο μηχάνημα έργου, δεν πρέπει να ξαναπερνάει για τα επόμενα 15 χρόνια». Είπε δε ότι ελλείψει συντονισμού αλλά λόγω των συνεχών αιτημάτων, από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι σήμερα και μόνο για τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, η πόλη σκάφθηκε 24 φορές.

Η κα Καλογιάννη αναφέρθηκε λεπτομερειακά και σε άλλα έργα και παραλείψεις που θα προκαλέσουν ή προβλήματα ή νέες παρεμβάσεις, ενώ πιο ειδικά, αναφέρθηκε στο Open Mall στην Ανεξαρτησίας. Άφησε αιχμές και για την προηγούμενη δημοτική αρχή, για τον τρόπο που χειρίστηκε τη μελέτη του έργου και την κυκλοφοριακή μελέτη και των δύο αντίρροπων προβλέψεων για την κίνηση στο δρόμο (πεζόδρομος-ήπιας κυκλοφορίας), αλλά και για τη σημερινή, την οποία κατηγόρησε για δύο πράγματα: αφενός, ότι ενώ έσπευσε να αλλάξει μεγάλους διαγωνισμούς όπως τα led, δεν έκανε κάτι ανάλογο για την Ανεξαρτησίας και αφετέρου, ότι προσπαθεί να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές. «Αλλά δρομολογήθηκαν, άλλα προκύπτουν, άλλα πιθανώς να θέλουν οι έμποροι της περιοχής, άλλα πιθανώς οι επιχειρηματίες της εστίασης, άλλα οι επιχειρηματίες στον τομέα του τουρισμού, άλλα οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σημείωσε ότι ο Δήμος «σήμερα πρέπει να αποδώσει περισσότερο δημόσιο χώρο στους πολίτες, οργανωμένο, προσιτό σε όλους, με όλες τις ενδεδειγμένες εξυπηρετήσεις, απαλλαγμένο από εμπόδια και τεχνικές αστοχίες. Κάθε ένα νέο μέτρο πεζοδρόμου ή ποδηλατόδρομου ή κάθε ένα νέο τετραγωνικό μέτρο άλσους, ή πλατείας ή αθλητικού χώρου στις γειτονιές αποτελεί διαπιστευτήριο για την ένταξη της πόλης στο σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι των οργανωμένων κοινωνιών».

ΣΧΟΛΙΑ
Τζαναρντι
Μην ξεχνάμε και το Τζαμί που είναι παρατημένο εδώ και χρόνια. Επίσης στην οδό Αιακιδων επιβάλλεται να γίνει επέκταση των πεζοδρομίων και στην οδό Κουγκιου πλήρης ανακατασκευή των πεζοδρομίων τα οποία έχουν... διαλυθεί!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back