Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«380+ έργα», χαμένα στη μετάφραση

Εικόνα του άρθρου «380+ έργα», χαμένα στη μετάφραση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/04/2023, 02:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε στα Γιάννενα και δεν είπε κάτι καινούριο. Έφερε μαζί του όμως μια μεγάλη επικοινωνιακή ομάδα και ένα τεύχος 130 σελίδων με τίτλο «380+ έργα για την Ήπειρο του 2030». Για τα οποία έργα βγαίνει ένας προϋπολογισμός 2,7 δις ευρώ.

Μέσα σε αυτόν τον κατάλογο έργων, «συμμετέχει» ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Κυρίως περιλαμβάνονται έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ (χωρίς να γίνεται αναφορά) κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 τα οποία βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης, έργα του προγράμματος Interreg, έργα ή δράσεις που έγιναν ή γίνονται από την Περιφέρεια Ηπείρου, έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. ή από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» ή και έργα που αποτελούν δωρεές (όπως το PET-CT στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος). Τα περισσότερα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, οπότε και λήγει η περίοδος χάριτος των προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020. Όσα έργα είναι του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025.

Από τον κατάλογο αυτόν, δεν λείπουν λάθη σε προϋπολογισμούς και χρόνους υλοποίησης. Το παρών δίνουν επίσης έργα χωρίς προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα ενώ καταγράφονται ως «ολοκληρωμένα» (π.χ. παλιό Πανεπιστήμιο, που δεν έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση) έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί αλλά και έργα που έχουν ολοκληρωθεί από το 2018-19 μάλιστα, όπως είναι η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης -η οποία ξεκίνησε την εμπορική της λειτουργία τον Μάρτιο του 2019. Υπάρχουν πάντως και κάποια νέα έργα, μικρά κυρίως, όπως αυτό που «εξήγγειλε» και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς για τη μετασκευή των πλοιαρίων σε ηλεκτρκινούμενα σκάφη με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ…

Ποια έργα πάνε μέχρι το 2030 ή έστω κοντά στο 2030; Όπως προκύπτει από το επίμαχο τεύχος, μόνο ο οδικός άξονας «Ιωάννινα-Κακαβιά», ένα έργο που ωστόσο δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο ΕΣΠΑ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε σήμερα ότι ο δρόμος αυτός ήταν ένας «γόρδιος δεσμός» που λύθηκε. «Έχουμε σχεδιάσει έναν δρόμο ο οποίος μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο οποίος καλύπτει απόλυτα πιστεύω τις ανάγκες της περιοχής» είπε αναφερόμενος επί της ουσίας στην τρίιχνη χάραξη του δρόμου. Για το εν λόγω έργο, ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης εκτίμησε ότι μέχρι τέλος του 2023 θα υπογραφεί η σύμβαση (4,5 χρόνια κατασκευής με την υπογραφή της σύμβασης).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back