Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Ανάθεμα στην Ευρώπη για τους νεκρούς μετανάστες

Εικόνα του άρθρου Ανάθεμα στην Ευρώπη για τους νεκρούς μετανάστες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/07/2018, 20:27
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η οργάνωση SOS Méditerranée επιρρίπτουν την ευθύνη στην Ευρώπη για την αύξηση του αριθμού των νεκρών μεταναστών τους τελευταίους μήνες στη Μεσόγειο, ενώ παράλληλα καταγγέλλουν το «μπλοκάρισμα» των διασωστικών πλοίων των ΜΚΟ από τα ευρωπαϊκά κράτη.

«Περισσότεροι από 600 άνθρωποι στην προσπάθειά τους να διασχίσουν την κεντρική Μεσόγειο πνίγηκαν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, ανάμεσά τους μωρά και μικρά παιδιά» καταγγέλλουν οι δυο μη κυβερνητικές οργανώσεις σε ένα κοινό ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με τις δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι 600 αυτοί θάνατοι αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του συνολικού αριθμού των θανάτων από την αρχή του χρόνου στη Μεσόγειο.

«Αυτές οι τραγωδίες σημειώθηκαν διότι δεν υπάρχουν περισσότερα μη κυβερνητικά διασωστικά πλοία στην κεντρική Μεσόγειο» υποστηρίζουν οι ΜΚΟ.

Στην Ιταλία πριν από ένα μήνα, ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι αποφάσισε να απαγορέψει την είσοδο στα λιμάνια της χώρας στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που προσφέρουν βοήθεια στους μετανάστες οι οποίοι διασχίζουν τη Μεσόγειο

Τον Ιούνιο η υπόθεση με το πλοίο διάσωσης Aquarius των δύο ΜΚΟ που είχε περισυλλέξει 630 μετανάστες είχε διχάσει τους Ευρωπαίους:η Ιταλία και η Μάλτα αρνήθηκαν να τους υποδεχθούν με αποτέλεσμα το πλοίο να αγκυροβολήσει τελικά στις 17 Ιουνίου στη Βαλένθια της Ισπανίας.


«ΣΚΟΠΙΜΗ ΑΠΟΦΑΣΗ»

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν των δύο ΜΚΟ, οι πολιτικές αποφάσεις που έλαβαν τις τελευταίες εβδομάδες οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν θανάσιμα αποτελέσματα. Η υπεύθυνη εκτάκτων αναγκών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Καρλίν Κλάιτσερ χαρακτήρισε σκόπιμη την απόφαση οι ευρωπαϊκές χώρες να αφήσουν να πνιγούν στη θάλασσα της Μεσογείου άνδρες, γυναίκες και παιδιά, λέγοντας ότι πρόκειται για μία κατάσταση σκανδαλώδη και απαράδεκτη.

Οι δύο ΜΚΟ κατακεραυνώνουν επίσης την στρατηγική της ΕΕ στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου, σύμφωνα με την οποία ζητήθηκε να διερευνηθεί μία «νέα προσέγγιση» με τη δημιουργία «πλατφορμών αποβίβασης» των μεταναστών εκτός ΕΕ.

Υπό την αυστριακή Προεδρία της ΕΕ, η οποία υπερασπίζεται ριζοσπαστικές επιλογές, οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 χωρών - μελών συναντώνται σήμερα στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας σε μία προσπάθεια να βρουν τρόπους να αποτρέψουν την άφιξη μεταναστών στις ευρωπαϊκές ακτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP. Φωτογραφία: Kenny Karpov/SOS MEDITERRANEE

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back