πλαισιο πισω tc1
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Μετά από τρεις εβδομάδες, 230 ψυχές πιάνουν λιμάνι

Εικόνα του άρθρου Γαλλία: Μετά από τρεις εβδομάδες, 230 ψυχές πιάνουν λιμάνι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/11/2022, 13:17
ΚΟΣΜΟΣ

Το πλοίο Ocean Viking ελλιμενίστηκε σήμερα στο στρατιωτικό λιμάνι της Τουλόν, στη νότια Γαλλία, όπου θα αποβιβαστούν οι 230 μετανάστες που έχει διασώσει στη Μεσόγειο, στα ανοικτά της Λιβύης, έγινε γνωστό από τις λιμενικές αρχές.

Το πλοίο, το οποίο έχει ναυλώσει η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση SOS Méditerranée σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και αναζητούσε μάταια επί τρεις εβδομάδες ασφαλές λιμάνι στην Ιταλία, έφτασε στην Τουλόν περίπου στις 08:50 τοπική ώρα (09:50 ώρα Ελλάδας).

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ελλιμενίζεται στη Γαλλία πλοίο ανθρωπιστικής οργάνωσης που διασώζει μετανάστες στη Μεσόγειο.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν επέκρινε χθες Πέμπτη τις αρχές της Ιταλίας που δεν δέχθηκαν το πλοίο και πρόσθεσε ότι το Παρίσι αποφάσισε να το υποδεχθεί κάνοντας λόγο για «ανθρωπιστικό καθήκον».

Οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά που επιβαίνουν στο Ocean Viking θα μεταφερθούν σε «ζώνη αναμονής», διευκρίνισε ο Νταρμανέν. Οι διασωθέντες, ανάμεσά τους και 57 παιδιά, «δεν θα μπορούν να βγουν από το διοικητικό κέντρο όπου θα μεταφερθούν και τεχνικά δεν θα βρίσκονται σε γαλλικό έδαφος», εξήγησε ο ίδιος.

Η ακροδεξιά στη Γαλλία έχει εκφράσει την αγανάκτησή της για την απόφαση του Παρισιού, με τη Μαρίν Λεπέν να κάνει λόγο για «χαλαρότητα», ενώ η αριστερά και οι οικολόγοι χαιρέτισαν «μια απόφαση αντάξια των αρχών» της Γαλλίας.

 

Άμεσες απελάσεις;

Από σήμερα οι μετανάστες, που προέρχονται από διάφορες χώρες κάποιες από τις οποίες εμπόλεμες όπως Συρία, θα εξεταστούν από γιατρούς, θα περάσουν από ελέγχους ασφαλείας από τις υπηρεσίες Πληροφοριών και στη συνέχεια θα παρουσιαστούν στο Γραφείο Προστασίας των Προσφύγων (Ofpra), το οποίο είναι αρμόδιο να παρέχει καθεστώς πρόσφυγα.

Εν μέσω παρουσίασης ενός νομοσχεδίου για τη μετανάστευση, το οποίο προβλέπει τη μεταρρύθμιση των διαδικασιών παροχής ασύλου προκειμένου η Γαλλία να μπορεί να απελαύνει περισσότερους μετανάστες, το περιβάλλον του Νταρμανέν διευκρίνισε ότι «όσοι δεν λάβουν άσυλο, θα απομακρυνθούν αμέσως από τη ζώνη αναμονής προς τη χώρα καταγωγής τους».

Όπως και να έχει τα δύο τρίτα των διασωθέντων δεν θα μείνουν στη Γαλλία, αφού θα μεταφερθούν σε εννέα χώρες, σύμφωνα με το υπουργείο. Η Γερμανία θα δεχθεί περίπου 80 μετανάστες, ενώ άλλους θα δεχθούν το Λουξεμβούργο, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Ο Νταρμανέν επέκρινε χθες ανοικτά τη νέα ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας που δεν άνοιξε τα λιμάνια της για το Ocean Viking, αν και ήταν υποχρεωμένη βάσει του ναυτικού δικαίου: «Η Ιταλία ήταν πολύ απάνθρωπη». Η Ιταλία «επέλεξε να μην συμπεριφερθεί ως υπεύθυνο ευρωπαϊκό κράτος», πρόσθεσε.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, το Παρίσι αποφάσισε να αναστείλει «με άμεση ισχύ» την υποδοχή, όπως είχε προβλεφθεί φέτος το καλοκαίρι, 3.500 προσφύγων που βρίσκονται τώρα στην Ιταλία, ενώ ο Νταρμανέν προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «επιπτώσεις» και σε άλλες πτυχές «της διμερούς σχέσης».

Από την πλευρά της η SOS Méditerranée αναφέρθηκε σε «μια ανακούφιση που αμαυρώθηκε από πίκρα». «Οι διασωθέντες έζησαν έναν πραγματικό Γολγοθά», κατήγγειλε η Σοφί Μπο, διευθύντρια της ΜΚΟ.

 

Πίεση στην Ιταλία

Στο πλοίο τα νέα για την απόφαση της Γαλλίας προκάλεσαν σκηνές αγαλλίασης, σύμφωνα με φωτογράφο που βρίσκεται στο SOS Méditerranée, ο οποίος έκανε λόγο για αγκαλιές, τραγούδια και κλάματα χαράς μεταξύ των μεταναστών, κάποιοι από τους οποίους προέρχονται από την Ερυθραία, τη Συρία ή το Νότιο Σουδάν.

Είναι «επιτακτική ανάγκη οι ευρωπαϊκές χώρες να υιοθετήσουν έναν μόνιμο μηχανισμό καταμερισμού» των μεταναστών, ζήτησε για μία ακόμη φορά η Μπο, την ώρα που η Ιταλία εντείνει την αντιμεταναστευτική ρητορική.

«Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει και άλλο την πίεση στην ιταλική κυβέρνηση προκειμένου να την αναγκάσει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της», εκτίμησε η Ντελφίν Ρουιγό, διευθύντρια της οργάνωσης France terre d'asile.

Από τον Ιούνιο ένα σύστημα μετεγκατάστασης προβλέπει ότι περίπου 10 χώρες μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Γερμανία, θα δεχθούν εθελοντικά 8.000 μετανάστες που έφτασαν στις χώρες πρώτης εισόδου, όπως η Ιταλία. Ωστόσο μόνο 117 έχουν μετεγκατασταθεί.

Από την αρχή του έτους 1.891 μετανάστες έχουν χαθεί στη Μεσόγειο στη διάρκεια της προσπάθειάς τους να φτάσουν στην Ευρώπη, εκ των οποίων 1.337 στην κεντρική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters. Φωτογραφία: Camille Juan Martin/ SOS MEDITERRANEEΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back