ΗΠΕΙΡΟΣ

Αμπέλια στην Ήπειρο: +10,9% αύξηση σε πέντε χρόνια

Εικόνα του άρθρου Αμπέλια στην Ήπειρο: +10,9% αύξηση σε πέντε χρόνια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/04/2022, 21:00
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η Ήπειρος, ανάμεσα στα άλλα στατιστικά (που πάντα τα στατιστικά έχουν πολλές όψεις και αναλύσεις), παρουσιάζει και το εξής: έχει τη μεγαλύτερη αύξηση σε οινάμπελα και σταφιδάμπελα σε όλη τη χώρα, μεταξύ 2015 και 2020.

Μέσα σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα αμπέλια στην Ήπειρο αυξήθηκαν κατά 10,9%, το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλη τη χώρα. Το αμέσως επόμενο μεγαλύτερο, το έχει η Δυτική Μακεδονία με 8.1%.

Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Ήπειρος το 2020 είχε 8.669 στρέμματα αμπελώνων, έναντι 7.814 στρεμμάτων το 2015.

Βέβαια, η Ήπειρος έχει τη μικρότερη αμπελουργική έκταση σε όλη τη χώρα, με υποτριπλάσια μεγέθη από την επόμενη σε αμπελώνες Περιφέρεια. Επίσης, ένα μεγάλο ζήτημα που έχει ανοίξει και το τονίζουν διαρκώς οι αμπελουργοί της Ζίτσας, είναι ότι ο νέος νόμος πρακτικά αποκλείει τους μικρούς καλλιεργητές από τις μοριοδοτήσεις. Επίσης, ανοιχτό είναι και το πρόβλημα που προκαλείται στην υπόθεση «γης υψηλής παραγωγικότητας» και το πώς επιδρά στις καλλιεργήσιμες γαίες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back