«Αποκλείονται οι μικροί αμπελοκαλλιεργητές»

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/05/2020, 19:36

Ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας καταγγέλλει την κυβέρνηση, με αφορμή την υπ. αρ. 866/86629 15.04.2020 απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που ρυθμίζει τη διαδικασία φύτευσης νέων οινοποιήσιμων αμπελώνων.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η μοριοδότηση με βάση το μέγεθος του κλήρου ξεκινά για αμπελοκαλλιεργητές που έχουν πάνω από 100 στρέμματα αμπελώνα.

«Στην περιοχή μας την Ήπειρο λόγω της μορφολογίας του εδάφους και του μικρού κλήρου μπορεί να είναι μεν διαφορετικός ο διαχωρισμός με βάση το μέγεθος της καλλιέργειας απο άλλες περιοχές όμως και εδώ υπάρχει» τονίζει ο σύλλογος και προσθέτει ότι ευνοούνται  αυτοί που έχουν πάνω από 30 στρέμματα, οι οποίοι παίρνουν συντελεστή μοριοδότησης 3,5 «ενώ οι μικροί αμπελοκαλλιεργητές  που έχουν αμπελουργική έκταση από 3 έως 30 στρέμματα παίρνουν συντελεστή μοριοδότησης 2,45.  Όσοι  έχουν αμπελουργική ζώνη μικρότερη των 3 στρεμμάτων δεν παίρνουν καθόλου μοριοδότηση».

Επίσης, ο σύλλογος αναφέρει ότι «παίρνοντας υπ’όψη τον περιορισμό απο την εφαρμογή της ΚΑΠ ότι οι νέες φυτεύσεις δεν μπορούν να ξεπερνούν το 1% στης συνολικής αμπελοκαλλιέργειας της χώρας μας», βγαίνει το συμπέρασμα ότι «αποκλείονται ουσιαστικά  οι μικροί αμπελοκαλλιεργητές καθώς και όσοι νέοι θελήσουν να ασχοληθούν με την αμπελουργία, αφού θα είναι δύσκολο αφενός να συγκεντρώσουν το πολυπόθητο νούμερο για να τους εγκριθούν τα νέα δικαιώματα αλλά πιθανόν να μην έχουν μείνει και ανάλογα στρέμματα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back