ΑΠΟΨΕΙΣ

Άλλοι σπίτι και άλλοι airbnb

Εικόνα του άρθρου Άλλοι σπίτι και άλλοι airbnb
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/01/2024, 17:22
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πριν από ένα μήνα περίπου, η κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει τη «βία στα γήπεδα» για πολλοστή φορά, εφαρμόζοντας ό,τι φτάνει η γνώση της και η εμπειρία της: το κλείσιμο των γηπέδων για τους φιλάθλους, «ό,τι θα έκανε και η Θάτσερ» όπως πιθανώς θα σκέφτηκαν κάποια στελέχη της-οπαδοί της πρώην πρωθυπουργού για την οποία οι οπαδοί της Λίβερπουλ, δεν λένε και τα καλύτερα.

Το πόσο άσκοπο και φτηνό επικοινωνιακό κόλπο είναι η απαγόρευση, εκτός από όλες τις άλλες, σοβαρές απόψεις που έχουν ακουστεί, υπογραμμίζεται και από το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και δύο αντιπεριφερειάρχες, ο Βασίλης Γοργόλης και Χάρης Λαζάνης, συν την παρέα τους (επώνυμοι και μη), νοίκιασαν ένα airbnb από νεόκτιστο συγκρότημα κατοικιών που διατίθενται και γι αυτό το σκοπό, δίπλα στο γήπεδο και είδαν το ματς.

Όλα τα συστατικά της παραπάνω πρότασης συνθέτουν τη νεοελληνική πραγματικότητα. Είναι το επαγγελματικό σου ποδόσφαιρο τραυματισμένο πέραν αναγνωρίσεως, με βασική ευθύνη των ιδιοκτητών των ΠΑΕ και των θεσμικών και θρηνείς ανθρώπινες απώλειες στα γήπεδα; Ε, τα κλείνεις, ακόμα και αν τα περισσότερα γεγονότα έχουν συμβεί εκτός αυτών, σε μια αναβράζουσα κοινωνική συνθήκη που κανείς δεν ξέρει πού θα καταλήξει και πώς θα εκραγεί.

Τα κλείνεις, ακόμα και αν οι άνθρωποι που συνεχίζουν να πηγαίνουν στο γήπεδο επειδή αγαπάνε την ομάδα τους, έχουν δώσει λεφτά σε διαρκείας. Αν δεν έχεις πρόβλημα να δώσεις και κάτι παραπάνω, πας και νοικιάζεις ένα airbnb ρεφενέ και βλέπεις ματς από το μπαλκόνι.

Ωραία; Όχι.

Το διαρκές ανέκδοτο της πάταξης της βίας στα γήπεδα και της αναγωγής σε κοινωνικούς συνομιλητές, ανθρώπων με προβληματικές θέσεις, συμπεριφορές και αντιδράσεις, αλλά με πολύ χρήμα, οδήγησε μέχρι και σε έναν ακόμα ανασχηματισμό τις προάλλες, όπου καθαιρέθηκαν, όλως τυχαίως, δύο υπουργικά στελέχη που η ΠΑΕ Ολυμπιακός είχε στοχοποιήσει πρόσφατα.

Αυτά, σε μια χώρα που μέσα σε 2 χρόνια, μετράει τρία ανθρώπινα θύματα, ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους σε συμπλοκές έξω από αγωνιστικούς χώρους.

Προφανώς, δεν ισχύει το παλιό αστειογράφημα «όχι βία στα γήπεδα, υπάρχει άπλετος χώρος έξω από αυτά», αλλά η ανακύκλωση του προβλήματος είναι συνεχής και καθολική. Μετά από κάθε δολοφονία, έρχονται τα ευχολόγια «να είναι το τελευταίο θύμα» και τον λογαριασμό των πληρώνουν αυτοί και αυτές που πάνε στο γήπεδο γιατί συνεχίζει να τους αρέσει, σε πείσμα όσων αποκαρδιωτικών συμβαίνουν. Σε αυτούς η αστυνομία κάνει «ασκήσεις ετοιμότητας», όπως αυτή που κατάγγειλαν πριν από μερικούς μήνες οι οπαδοί του ΠΑΣ, σε αυτούς οι ΠΑΕ δεν επιστρέφουν τα χρήματα από την αξία των διαρκείας, για τα ματς που χάνονται λόγω της κυβερνητικής απαγόρευσης.

…και η απάντηση, είναι πιο ελληνική από ποτέ: Πήγαινε νοίκιασε ένα airbnb, σαν τα περιφερειακά στελέχη…


(φωτό: gazetta.gr, απόσπασμα από τη μετάδοση του ματς)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back