Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Άλλο παραχωρησιούχος, άλλο οι υπόλοιποι

Εικόνα του άρθρου Άλλο παραχωρησιούχος, άλλο οι υπόλοιποι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/05/2020, 12:04
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Εν μέσω πανδημίας έχουν ενεργοποιηθεί οι συμφωνίες των συμβάσεων παραχώρησης για αποζημίωση στις εταιρίες που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητοδρόμους επειδή… δεν έχουν κίνηση, τη στιγμή που χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις αποκλείονται από τα μέτρα και οι εργαζόμενοι είναι σε ακόμα χειρότερη κατάσταση.

Ο Σύλλογος Εργαζόμενων της Εγνατίας, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι για τους «παραχωρησιούχους» αρκεί η «γνωστοποίηση γεγονότος ανωτέρας βίας για να καλύψουν τις απώλειες εσόδων εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης».

Αποκαλεί «κατ’ ευφημισμό συμβάσεις παραχώρησης΄’, εφόσον η χρηματοδότησή τους γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από το κράτος και τους πολίτες» και τονίζει ότι «είναι θωρακισμένες έναντι όλων των συνθηκών ανωτέρας βίας».

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι το κοινωνικό και οικονομικό όφελος από τις παραχωρήσεις των αυτοκινητοδρόμων δεν είναι αυτό που διαφημίζεται και διερωτάται: «Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε καθημερινή ρευστότητα, από το υστέρημα των πολιτών-χρηστών στους ιδιώτες και ταυτόχρονα θα τους χρηματοδοτούμε όταν τα πλάνα τους δεν είναι τόσο κερδοφόρα όσο υπολόγιζαν;».

Αντιπαραβάλλει την «Εγνατία οδό ΑΕ» ως το «μόνο  δημόσιο φορέα που διαχειρίζεται αυτοκινητόδρομο-την Εγνατία Οδό και τους Κάθετους Άξονες» λέγοντας πως παρότι δεν λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τα διόδια λόγω τραπεζικής δέσμευσης και παράλληλα, παρέχει απαλλαγές σε ευπαθείς ομάδες, τα διόδια είναι φθηνότερα κ.λπ. «όχι μόνο δεν απαιτεί αποζημιώσεις, αλλά προβαίνει και σε δωρεές προς το δημόσιο σύστημα υγείας, όπου υπήρχε κοινωνική ανάγκη αυτή την χρονική περίοδο».

Ο Σύλλογος τονίζει ότι «οι καταστάσεις που αναγκαστήκαμε να διαχειριστούμε το τελευταίο διάστημα κάνουν πρόδηλο όσο ποτέ ότι η ουσιαστική στήριξη της δημόσιας υγείας για όλους, αλλά και η δημόσια διαχείριση των υποδομών, αποτελούν βασικούς πυλώνες θωράκισης των κοινωνικών αναγκών και περαιτέρω μοχλός ανάπτυξης του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών».

Τέλος, σημειώνει ότι «επειδή, δυστυχώς, και η παρούσα κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει στο πρόγραμμα την παραχώρηση και της Εγνατίας Οδού, εύλογα αναρωτιέται κάποιος, ποια άραγε είναι η ‘ανωτέρα βία’ που επιτάσσει αυτούς τους σχεδιασμούς;».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back