ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα «μεθεόρτια» μιας μεγάλης διακοπής νερού στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Τα «μεθεόρτια» μιας μεγάλης διακοπής νερού στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/01/2024, 19:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Καταρχάς, σήμερα, Σάββατο 6 Ιανουαρίου στις 18.00 και κάτι, τα Γιάννενα δεν έχουν ακόμα παντού νερό. Είναι το τρίτο 24ωρο κατά το οποίο περιοχές της πόλης δεν έχουν υδροδότηση, σε μέρες που ο κόσμος είναι κατά βάση στο σπίτι, ελέω αργιών.

Το πρόβλημα ξεκίνησε προχτές, όταν έσπασε ένας κεντρικός αγωγός κοντά στο Πέραμα. Η ΔΕΥΑΙ προσπάθησε να αντιμετωπίσει αρχικά το πρόβλημα με μια ελεγχόμενη διακοπή, χωρίς όμως αποτέλεσμα καθώς η βλάβη αποδείχθηκε σοβαρότερη.

Χτες, η ΔΕΥΑΙ αναγκάστηκε να αδειάσει εντελώς τις δεξαμενές στην Κρύα, να «κατέβει» το νερό και να μπορέσουν να δουλέψουν τα συνεργεία της στον αγωγό, να επιδιορθώσουν τη βλάβη.

Από ξημερώματα Παρασκευής προς Σάββατο, γύρω στις 4 το πρωί, ξεκίνησε το γέμισμα των δεξαμενών. Οι δεξαμενες χρειάζονται 24 ώρες για να είναι πλήρεις -και γενικότερα χρειάζεται μια μέρα για να εξισορροπήσει το σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και το απόγευμα του Σαββάτου, διάφορες περιοχές της πόλης, σε υψηλά σημεία, μπορεί να μην έχουν ακόμα νερό. 

Το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο. Αυτές τις μέρες η ζήτηση νερού ήταν πολύ μεγαλύτερη από τα συνηθισμένα, λόγω του τουρισμού. Επίσης, το θέμα της παλαιότητας του δικτύου είναι διαχρονικό και όχι εύκολα αντιμετωπίσιμο. Αρκετές φορές ωστόσο, έχει γίνει ευκαιρία για πολιτική εκμετάλλευση, η οποία όμως «επέστρεψε» στους μετέπειτα αρμόδιους, με την ίδια μορφή: βλάβες και πολύωρες διακοπές.

Ετούτη ήταν η τρίτη μεγάλη διακοπή στην πόλη τα τελευταία 5 χρόνια. Μια, επί δημαρχίας Μπέγκα, τον Μάιο του 2018, όταν πέρασε λάσπη σε γεώτρηση. Μια, εξίσου σοβαρή και μεγάλη, στις χιονοπτώσεις του Φεβρουαρίου του 2021, λόγω σοβαρής βλάβης στο αντιλοστάσιο της Κρύας. Και μια που είναι σε εξέλιξη από την περασμένη Πέμπτη. Η βλάβη μεν διορθώθηκε, αλλά όπως προαναφέρθηκε, χρειάζεται χρόνος για την πλήρη αποκατάσταση της υδροδότησης.

Ακόμα, υπάρχει ένα διαχρονικό πρόβλημα με τη ΔΕΥΑΙ: η ενημέρωση και η επικοινωνία, η οποία πέρασε άσχημα κατά τη θητεία του Άρη Μπαρτζώκα. Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, ο οποίος σημειώνεται οτι, προς τιμήν του, είναι παρών στα προβλήματα που παρουσιάζονται ακόμα και τώρα, που είναι προς αντικατάσταση, αρνήθηκε πεισματικά να φτιάξει ένα σωστό ενημερωτικό δίκτυο και απλά, έστελνε αυτός τα email με τις ανακοινώσεις ή απλώς ανέβαζε αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό, στο facebook. Πρακτικές αμφότερες λανθασμένες και προβληματικές, για πολλούς, λειτουργικούς, δεοντολογικούς και τεχνικούς λόγους.

Τέλος, αυτή τη φορά η ΔΕΥΑΙ δέχθηκε κριτική από μερίδα πολιτών γιατί δεν έγινε κάποια διανομή νερού, όπως κατά την προηγούμενη μεγάλη βλάβη, όταν ο κ. Μπαρτζώκας ήταν ακόμα πριν τη μέση της θητείας του…

ΣΧΟΛΙΑ
Americλanos
Ήταν μια ευγενική προσφορά της αποχωρούσας δημοτικής αρχής.
apotetoios
Το δίκτυο αυτό (κάτω από τς "μάνες" - εξόδους της λιμνης στο Πέραμα), το έφτιαξαν οι "παππούδες" μας, το 1960. Περνώντας συχνά από εκεί, φαίνονταν οι μεγάλοι νεροσωλήνες διατομής των 60 εκατοστών. Ένα σημαντικότατο έργο του 1960... φτιαγμένο με τα λεφτά του τότε Δήμου (και των παππούδων μας). Ας μας απαντήσει η ΔΕΥΑΙ, ΤΙ ΛΕΦΤΆ ΈΡΙΞΕ ΣΕ ΑΥΤΌ ΤΟ ΈΡΓΟ, ΣΤΟ ΠΈΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΌΝΟΥ, για τη συντήρηση αυτού του κορυφαίου έργου.
perastikos
Υπάρχει μια αισιόδοξη είδηση για το νερό και το μέλλον της πόλης. Mε τον πρόσφατο νόμο μείωσης των ΝΠΔΔ των Δήμων, καταργείται η ΔΕΥΑ κάθε πόλης κι ιδρύονται λιγότερες, σχεδόν καμιά 10άριά σε όλη την Ελλάδα, αναλογικά-περιφερειακά! Έτσι χάνεται η δυνατότητα ορισμού έμμισθου δημοτικού συμβούλου, με ταληρίσια ή δικάρικη μηνιαία αντιμισθία, σημαντικό χαρτί κάθε δήμαρχου!
Γιάννης
Όλα λύνονται αρκει οι πολιτες της πολης να είναι συνεπείς στις πληρωμες της δευαι. Θα υπάρξει μέριμνα και αποτελεσματικότητα άμεσα..
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back